bambi

Påverka din egen ekonomi!

Lyxfällan går på repris en massa på TV3 nuförtiden och i nästan varje avsnitt så säger dom att "detta är det värsta dom någon sin sett". Men det är nästa så, det blir nästan värre och värre i varje avsnitt. Jag sitter ofta helt förstummad över att människorna ens har kunnat hamna där dom är.

Dom brukar inte ha så mycket lägre inkomster än vad vi har men sen är det ju utgifterna som det är stor skillnad på. Det är ju just utgifterna som man kan påverka själv enklast. När vi började spara till hus så började vi med att säga upp vår dagstidning, Ekolådan och dom flesta andra prenumerationerna (jag måste erkänna att jag fortfarande prenumerar på två baktidningar). Sen så ringde jag även till försäkringsbolagen och flyttade en del försäkringar så att vi nu har alla försäkringar hos ett och samma bolag till rabatterat pris. Sedan tidigare så har vi rätt så låga utgifter med låg hyra och ingen bil. Vi handlar aldrig på kredit eller avbetalning, vilket oftast bara gör saker och ting dyrare. Jag försöker också göra matlistor och då märks det tydligt också att matinköpen blir billigare. Sen handlar jag oftast på mig barnkläder i större storlekar under rean, köper t.ex. fleecejackor och täckbyxor under vårrean i nästa storlek och sparar. Det är väldigt bra att köpa på sig lite barnkläder i större storlekar och spara så blir det lika tung utgift när barnen måste byta storlek för då finns det redan en del plagg.

Det finns så många sätt att påverka sin ekonomi men ta en titt genom månadens räkningar och fundera för vart och en "kan jag påverka denna utgift på något sätt?".

Det som jag är mest förvånad över när det gäller Lyxfällan är att människorna ligger 7000 eller ibland 12000 back varje månad. Hur har dom ens kommit dit? Märker dom inte redan vid 1000 eller 2000 back att det inte är hållbart?? Då måste man väl göra något åt sin ekonomi redan då???

#1 - Karoliina - med K och två i

Brukar tänka samma sak, hur kommer man dit? Varför sätter man inte stopp när man märker att det går över styr?



Vi köper aldrig heller saker på avbetalning, om det inte handlar om en bil liksom, annars försöker vi spara till det vi vill köpa.



#2 - Ulle

Jag tittar inte längre på dessa program som Lyxfällan, Arga Snickaren mm, men av en annan anledning. Jag ser ofta personer med vissa former av funktionsnedsättningar som är med i de här programmen och det raljeras verkligen över dem i forum och debatter. De har ställt upp frivilligt, absolut, men i många fall (inte alla) förstår de inte konsekvenserna av det. Alla kan inte hamna i ekonomisk kris men det finns en del människor som fungerar så. De förnekar, ser inte var det bär hän, eller orkar/kan inte pga diverse omständigheter bry sig om det. "Låt det bära eller brista". Sms-lån och kreditlån utan säkerhet stjälper verkligen för många.



Önskar att det fanns liknande program där det mer var upplysning och konkreta tips för alla än specifika familjer som blir utsatta för allmänheten som riktigt "gottar" sig på deras bekostnad. Ser ofta på Facebook när ett program varit för då överhopas statusraderna av nedvärderande kommentarer. Menar inte att du nedvärderar någon specifik i ditt blogginlägg, utan tycker det är bra att det debatteras så att det blir upplyst från båda håll så att säga.



Nä, dags att sätta fart, nu ska här handlas mat så att vi kan testa dina baconbiffar till middag. :) Ha en bra dag!

#3 - Fröken Gredelin

Fast där förstår jag inte alls vad Ulle menar? jag upplever nog inte att människor med någon form av handikapp är överrepresenterade- snarare tycker jag att det handlar om människor som verkligen borde ha bättre koll.



Jag tänker såhär att när man går t.ex 13 000 back så har det nog gått så långt att man inte ens orkar bry sig, det är nog vid en tusenlapp som man borde någonstans känna att det är helt galet.



Det var nån som inte hade råd att försäkra barn eller hus men ändå valde att tvätta bilen på en biltvätt två ggr per vecka... Då blir jag riktigt rädd. Jag upplever nog att det är just LYX som det handlar om, vi har fått en annan ekonomi nu när jag är svårt sjuk, men det är knappast lyxgrejer som vi prioriterar...



Jag tror absolut man kan göra mycket i vardagen som sparar in pengar, problemet med att bo i storstadsregionen tycker jag är att det är svårt att finna billigt boende t.ex och om man som vi har ett lite för dyrt boende så är det inte så lätt att finna något annat som också funkar med avstånd till förskolan etc...

#4 - ♥ Amber ♥

Hej!



Jag har inte läst din blogg på länge så jag har ägnat lite tid nu att läsa igenom alla dina intressanta och roliga inlägg. :) Tyvärr verkar det som att en massa inlägg från april har försvunnit för dig. Det första inlägget jag ser om jag går in i arkivet för april månad är 10:e april. Ser det bara ut så för mig eller har en massa inlägg helt enkelt försvunnit?



Alltid lika roligt att läsa din blogg iaf, och den nya designen är verkligen jättefin!! :)

#5 - Sanna

Det där med att köpa större storlekar till barnen, och passa på att fynda det där plaggen som alltid behövs och som oftast är lite dyrare, i större storlekar när det är rea så att man hela tiden ligger steget före gör jag också. Ett riktigt bra tips som faktiskt funkar!



Kram Sanna

#6 - Sussi

Hejsan



Förstår inte heller hur de lyckas..Lyxfällan. Man sitter med gapande munnar. Och varje g är de alltid de värsta de har sätt. När är de inte det. Och ibland blir man lite irreterad över hur de handskar med sina pengar. Som om de inte förstår sig på ekonomi.

Vi handlar aldrig på kredit, har man inga pengar så får man spara, de är bättre. Det ända lån vi har är på huset, till och med bilarna är kontant betalda. Man kan pruta bättre så.



Ha en bra kväll

sussi



#7 - TantMango

Ja jag klarar inte ens av att kolla på lyxfällan för jag blir så iriiterad och arg på dessa bortskämda människor. Tycker de kunde göra program för de som verkligen behöver hjälpen, alltså de med låg inkomst - men det är väl svårare då när amn måste prioritera bland nödvändigheter eller skaffa inkomster när det är svårt att få jobb eller någon är sjuk eller hitta bostad till en hemlös. Men det vore så mycket viktigare och skulle hjälpa så mycket mer. Dels för de som vore med men också de som kämpar som slipper känna sig ensamma, kanske får lite hopp och tips.



När jag ser arga snickaren slås jag alltid över hur väldigt känsrollugt det är. Kvinnan tar hand om barn och hem och vågar inte bygga o får knappt heller för mannen. Men machomannen ska minsan bygga själv och kan knappt erkänna att han inte kan och påbörjar bara nya projekt hela tiden. De båda men framförallt barnen blir lidande. Många gånger är det så illa att barn inte borde bo där och då blir amn rätt mörkrädd!



Jag skaffar oftast käder till Lillan på gratisloppis och får från andra som inte behöver dem längre, ibland på nån rea. Så vi har massor med kläder Lillan ska ha när hon blir större. Likadant med andra barnsaker och kläder till mig.

Mat köper vi oftast billig men eko eller bra kvalitet ibland för jag tycker det är viktigt med bra mat till Lillan. Grämer mig mycket över att vi inte har råd att äta eko jämt.

#8 - Gaymasen

Ja jag blir lika paff varje gång. Känner flera som har varit med där, inget jag skrivit om direkt då det enbart är pinsamt, och jag undrar hur man ens kommer dit.



Jag tar aldrig något på kredit. Avbetalning har jag varit sugen på någon gång men då har jag hellre väntat någon månad tills jag har råd och köpt det då. Exempelvis när jag köpte min nya dator och liknande. För det blir så lätt att man fastnar i ett ekonomiskt träsk annars - det är ju så LÄTT att bara klicka hem något och BETALA SEN. Klart det lockar, men lite får man tänka med tycker jag. :)

#9 - Tess

Jag blir också väldigt paff över varför folk gör på det viset. Min ekonomi är väldigt låg, men jag klarar mig och går aldrig back, trots en mycket lägre inkomst än de i programmet. Handlar ALDRIG på kredit eller mot avbetalning. Ska jag ha något så sparar jag ihop till det månad för månad. Har inte bråttom med att "ha det senaste" så det är väl mycket därför. Pajar nåt så har vi ett kriskonto.

#10 - Sara, mamma till tre små troll

Jag fattar inte heller det, oftast sitter jag och bara gapar åt ursäkta mig idioterna. Tyvärr har jag vänner i ungefär samma sits men nästa gång dom kommer hit ska vi köra lyxfällan a la Sara style!