bambi

Råstekt potatis
Så, nu är resan till syster i USA bokad!! Det ska bli så spännande! Hon har frågat lite om vad vi vill göra när vi är där och hälsar på så att hon kan planera lite. Det enda som jag kom att tänka på (förutom att umgås med mina systrar) är att jag skulle vilja åka ut till Alcatraz!

Sen ska jag försöka tänka ut någon bra present till min syster som inte har varit hemma i Sverige på närmare 40 år. Ska försöka komma på något svenskt att ta med. Ni får gärna komma med tips  :)

Det har varit otroligt varmt idag! Här i Stockholm var det 25 grader varmt på eftermiddagen, så nu kan man definitivt säga att det är sommar!  :)

Kvällsmaten blev biff, bea och råstekt potatis med mycket vitlök. Just råstekt potatis är en av makens favoriter. Jag minns att han berättade det precis när vi blev ihop så jag lagade det rätt så ofta i början av vårt förhållande för att imponera på honom  ;)



Så här gör jag min råstekta potatis:

10-12 medelstora potatisar
3-6 vitlöksklyftor
Smör och olivolja

1. Börja med att skala potatisarna. Skiva sedan dom i tunna skivor och skölj av potatisen (så att stärkelsen sköljs bort).
2. Sätt på ugnen på 175 grader.
3. Stek en handfull potatisskivor åt gången i en stekpanna. Pressa i vitlök och krydda med lite salt och peppar.
4. När potatisen har fått färg lägger du över den i en ugnsfast form. Låt potatisen bli mjuka i ugnen i ca 20-30 minuter.

P.S. Glöm inte att kika på mina tradera-auktioner som slutar snart och missa inte att tävla om det fina olivoljepaketet!
#1 - Martina

Aha! Är det SÅ man gör råstekt potatis.

Har aldrig kollat något recept så jag hade ingen aning att man "avslutade" i ugnen!

#2 - Lina

Ååå kul m USA :) Vart i Usa? Har precis publicerat ett inlägg om resor till Karibien, spana in de rabatterna. Billigt att resa dit i början av dec. Kan vara lite sömre väder, men jag har vart På Aruba i början av dec och det var varmt :=) kraaam

#3 - Hanna - Miosliv

Någon svensk kokbok kanske?

Vilken summa tänkte du?

#4 - Spunk

Morabo som jag är, så är det svenskaste jag kan komma på en Dalahäst! (men det kanske är för att dom görs i en by utanför Mora.)

#5 - Beata

Vad svårt med present.. Jag vet inte hur gammal hon var när hon bodde i Sverige eller hur mycket hon kommer ihåg från den tiden. Men en liten grej kanske kan vara något godis eller liknande som hon kommer ihåg från när hon växte upp?

#6 - Lii

Varför inte ett paket med "svenska" ätbara saker?

Knäckebröd, Kalles Kaviar, svenskt godis och kanske en bok med goda kakrecept.



Ha en fin dag!

#7 - Emma - Mamma till Viggo -09 & Melker -11.

Sv: Päronpaj är sjukt gott, har jag märkt :) Passar hur bra som helst till vaniljglass... MUMS :) Kanel och socker ska det vara på päronen!



Ha en underbar lördag!

#8 - Maria

Det här är kanske ingen present att ta med sig som så, men en sak som många svenskar som flyttar utomlands saknar är pärlsocker! När jag och min man gifte oss i svenska kyrkan i New York var avgiften några hundra dollar och två paket pärlsocker. Mycket poppis med kanelbullar med andra ord :) Min farbror som bor i Australien saknar kantareller och västerbottenost väldigt mycket också, men det kan vara trixigt med införsel av mat till USA, så glöm inte att kolla upp det :) kram!

#9 - Ellinor

En flaska mackmyra kanske?!

#10 - Anna - Mamma till Emilia med albinism

Jag sparar alltid potatis som är kokt ena dagen, skivar i äggdelaren och steker endast. Mkt godare med potatis som varit kokt och kall :-) Gör det endast på nypotatis. Förresten, när jag nu senast var i affären var jag tvungen att kolla papayan som du sa kosta minst 100:- kg. För ca 500g tar maxi 19.90 så det låter märkligt..?

#11 - BAMBI

Anna Nejnej, kilopriset ligger på 69 kr där jag brukar handla. Så en hel papaya som väger ca 1 ½ kg kostar ca 100 kr. Så i din affär skulle den kosta ca 60 kr (för 1 ½ kg). Ändå så prisskillnad!