bambi

Min drömkropp
 
Det är mycket snack om Sofi Fahrmans bok om hur man får sin drömkropp. Ärligt talat, är inte detta en bok som lika gärna hade kunnat varit utgiven för 20 år sen?
 
Jag började fundera på vad är min drömkropp? Faktiskt så skulle jag vilja ha en kropp som jag känner mig helt nöjd och bekväm i. Egentligen så tycker jag inte att den där valken runt magen spelar så stor roll, förutom från en estetisk synpunkt. Men var har jag fått den värderingen ifrån? Om jag hade ständigt fått lära mig att det är okej med olika former och storlekar så hade jag nog varit helt nöjd med min kropp.
 
För så länge jag mår bra, orkar springa i trappor (som jag måste göra en hel del på jobbet) och leka med barnen så borde jag väl inte klaga? Men ändå så är man inte nöjd!
 
Och är inte framsidan av boken lite väl talande - "så får du din drömkropp" och så är det två tjejer poserande med likadana kroppar. Så är det en sån kropp som ska vara min drömkropp? Och visst är det en sån kropp jag önskar mig, men det känns inte så bra att det inte är jag själv som har valt det....
#1 - Maddie

Jag håller med dig. Min drömkropp är en kropp jag kan känna mig bekväm i och som klarar av min vardag, både fysiskt och psykiskt och jag vill känna att jag ska inte behöva skämmas för mina volanger runt magen oavsett om jag vill ha bort dem eller inte. Den här boken tilltalar inte mig ett dugg. Den gör mig bara obehaglig till mods, som att jag med mina tio kilo extra inte duger som jag är. Jag tilltalas mer av böcker som handlar om hälsa och träning, där man talar om en sund kropp, inte en smal kropp a la dagens ideal. Så nej, denna kommer aldrig hamna här hemma. Vill inte ens bläddra i den faktiskt. De två är supersnygga det sticker jag inte under stol med, och jag skulle gärna ha en vältränad kropp några kilon slankare men något med boken och dess titel och associationer gör mig väldigt off.

#2 - Lady Dahmer // postpatriarkal feministfitta

Himla bra inlägg Rose-Marie! Det här vill jag spinna vidare på.

#3 - Jessica Högberg

haha, det har du inte heller... men det gör ju inte att man mindre vill se ut så... bra att lyfta fram och tänka på ibland... midja är det snyggaste jag vet;)

#4 - LILITH - boktokig mamma med Borderline

Trots att även jag kan tycka att magen är lite för rund, rumpan lite för långt ner och brösten inte så fasta som jag skulle vilja så försöker jag att ändra mitt sätt att tänka. Jag har min drömkropp för den fungerar precis som den ska. Jag har armar och ben, jag kan sparka fotboll med barnen. Jag har syn, hörsel och tal så att jag kan ha mysstund med läsning för trollen varje eftermiddag. Men självklart kommer tankarna på det rent utseendemässiga. Dock skulle jag aldrig nämna något sånt högt, just för att jag hoppas att min dotter ska slippa bli påverkad av att utseende är viktigt så länge som möjligt.

#5 - Flu

Inget fel i att visa en sund och hälsosam kropp. Menar du att det är dåligt att ströva efter en hälsosam kropp? En smidig kropp är väl inte illa att vilja ha. Sen att folk är nöjda med sina normala kroppar är fint, övervikt och fetma är ju ohälsosamt och bör motverkas för samhällets bästa. Och nej, man kan inte vara överviktig och hälsosam.

#6 - Marie

Faktum är att fler dör i världen av övervikt och fetma än av svält... Vad är det för fel på att sträva efter att vara smal, då mår man ju bäst??? Sen kan man ju försöka döva sitt dåliga samvete med att säga att det är fel att eftersträva en sund och smal kropp. Faktum kvarstår fortfarande...
Jag som ser ut som på bilden får ständigt höra att jag är smal. JA, och jag vill se ut så!!! Varför är det ok att säga till någon att man är smal när det inte är ok att säga till någon att den är tjock?!

Jag tänker på vad jag äter (äter sällan eller aldrig sötsaker eller godis), det äcklar mig och att se folk handla helt fel saker i affären gör mig lite upprörd. VET folk inte bättre eller struntar de i vad de köper till barnen och sig själva?!

Jag tycker att många borde rannsaka sig själva och verkligen TITTA i spegeln (eller köpa en våg med mätning av kroppsfett) istället för att köra huvudet i sanden och säga att det är ok med fettvalkar runt magen.

#7 - Karolina med k för bövelen

Jag kan som gammal anorektiker bara bli ledsen när jag ser det där. visst, mal på om att en ska vara hälsosam, men de där kropparna ÄR inte hälsosamma. De göder ett ideal av ortorexi, träningsanorexi kan en säga för att förenkla lite.. ett kilos undervikt tär på kroppen lika mycket som tio kilos övervikt, men det är det få som pratar om.
Att ha en frisk kropp att må bra i är det allra bästa, det innebär inte att späka den! Om en person har bra värden och mår bra är det så det ska vara, skit i volanger och skäggstrån eller vad det nu kan vara!

#8 - La Candida

Men hur kan vissa av er som kommenterar här missförstå så snett? Problemet är inte att se smal ut eller att vara nöjd med det - utan att det målas upp som en drömkropp som ALLA borde vilja ha, oavsett om man redan är hälsosam eller nöjd.

#9 - Anonym

Ni som klagar på boken, hur kan ni döma ut den utan att ens ha läst den? Sofie skriver själv på sin blogg: "Vi får kritik för att det är oansvarigt att skriva en bok som bara ytterligare understryker hur viktigt det är att vara kroppsfixerad, och att boken till och med kan betraktas som ett verktyg för en sådan fixering. Men bevekelsegrunden och syftet är det exakt motsatta. Vi vill att man ska träna och äta sig till friskhet och hälsa, inte till en specifik summa kilon eller en viss klädstorlek. Om bokens omslag eller en olyckligt formulerad säljtext fått någon att tro något annat är jag ledsen för det."

#10 - Ulle

Håller med dig till 100 %. Min drömkropp är frisk och stark. Hur den ser ut är faktiskt helt ovidkommande, hur klyschigt det än låter. Innan jag blev sjuk (jag var smal och supertränad när jag blev sjuk så det är INTE orsaken trots att många påstår att jag borde gå ner i vikt för att bli frisk), så var jag mer fixerad. Nu vill jag bara överleva och själva utseendet är verkligen såå ointressant. Stress dödar också många i västvärlden och stress känner i alla fall jag av alla borden och måsten som man blir matad med...

#11 - maja

Filosoferade precis som dig! Läs gärna mitt inlägg här: http://prettyprettym.blogg.se. Skönt att jag inte är ensam om att ha en fungerande kropp som dröm! 1000 kramar & tack för en bra blogg