bambi

Mumma! Kardemummakaka med vaniljfyllning!
Igår, lagom till Svenska Hollywoodfruar så slog jag ihop en mumsig Kardemummakaka med vaniljfyllning. Gud så god den blev! Vaniljfyllningen lyfter verkligen hela kakan och sen är den ju så enkel att göra!
 
 
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
100 g smör, rumstempererat
2 ½ dl mjölk
1 ägg
 
Vaniljfyllning
125 g smör 
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker (eller vaniljessens)
 
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, socker och kardemumma. Blanda ner smöret så det blir finfördelat.
3. Rör ner mjölk och ägg och häll upp smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda ca 35-40 min.
4. Gör under tiden vaniljfyllningen. Smält smöret och häll i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätt vaniljsockret (koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
5. Lyft av kakans lock och häll på vaniljsåsen på den understa delen. Pudra över lite florsocker innan servering.
 
#1 - Mamma Maria

Vad massa goda recept du (och många andra) lägger upp. Jag hinner ju inte baka och testa :)

#2 - Michaela-med syskon i magen

Åh..att du hinner med haha! Så god den ser ut!

#3 - frubalken.blogg.se

Jag har gjort en liknande fast utan kardemumma här om dagen, riktigt goda, tänker pröva med kardemumma nästa gång tror jag =)

#4 - Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

Oj, vad sugen man blev nu!

#5 - tindra

Åh jag bakade den igår & den var sååå god! Tack för tipset!

Ska vi ta en fika nästa vecka?

Svar: Hej vännen! Ja, men en fika nästa vecka vore jätte trevligt! Jag är ledig torsdag och fredag och kan bäst då :) KRAM
bambi

#6 - Mika

Alltså. Den här kakan...det var längesen jag kände ett sådant ha-begär. Ska definitivt bakas i morgon :) Måste bara fråga - ska kakan ha svalnat helt innan man breder på vaniljkrämen?

Tack för en toppenblogg!

#7 - Linduz

Sitter just nu & äter på detta bakverk! =)
& vad vad den är god. :) Tack för tipset, enkel & göra. :)

En liten fråga; hur ska Vaniljsåsen vara? min blev rinnig, den blev aldrig sådär riktigt tjock. Gjorde jag något fel? jag gjorde som det stod i receptet.

Kram

#8 - Emlisch

Har precis bakat en o ska bjuda på den på jobbet imorn,

Kan den stå i kylen över natten?

Kramis

Svar: Jag skulle nog låta den stå i rumstemperatur men i nån lufttät burk. Bakverk kan oftast bli lite "kompakta" om dom står kallt.
bambi