bambi

Barn som somnar tidigt
 
Va roligt att ni var så många som ville se hur det blev i köket efter att jag hade målat om, trodde inte att det var så intressant... Men ni kan se lite av det på bilden här ovanför, sen kan jag visa er resten när vi har fått upp tavlor och hyllor och allt. Det blev i allafall ljusgult, innan så var det nån "kaffelatte"-färg som hon som bodde här innan hade dille på. Det var kaffelatte på alla väggar här hemma innan vi orkade göra om, förutom barnens rum där det var mörkblått. Efter tapetseringen i deras rum så kunde vi slänga ut en lampa för det blev genast så mycket ljusare (tapeterna är vita med stjärnor i pastellfärger). Det känns som att köket också genast blev mycket ljusare, vilket alltid är skönt. Sen känns det som om man blir lite glad av ljusgult, det påminner lite om sommaren...  :)
 
Efter bloggfikan idag så stack hela familjen till badhuset och badade. Vi åkte vattenrutschkana en massa och badade bubbelpool. Det tar ganska mycket på krafterna att bada, även om man inte aktivt simmar så mycket så barnen slocknade redan 18.45! 
 
Men våra barn somnar rätt så tidigt generellt har jag förstått. Oftast runt 19-19.30 men så vaknar dom kl. 5-30-6 också. Men vi har valt att ha det så lite grann eftersom vi gärna vill ha lite egentid och vill gärna kunna göra något tillsammans på kvällarna, vi prioriterar det över sovmorgonar... men ibland (typ runt 5.30 på morgonen) så känns det inte som om vi har gjort det bästa prioriteringen... haha... Men vi har inte tillgång till barnvakt så ofta så då känns det bra att jag och maken får lite egentid tillsammans ibland i allafall  :)
#1 - Hanna E

Vi har också valt att göra den prioriteringen. Hellre vuxentid på kvällen än att barnen nödvändigtvis sover länge.
Sen är det egentligen inte så mycket att vi har styrt barnen. När vår yngste föddes så började han rätt snabbt att somna för natten vid 19-tiden och storebror gick också och la sig då. Så vi har bara fortsatt på den banan.
Det har en fördel, vi behöver sällan väcka våra barn och vi har lättare att träna och åka och handla för det hinner vi fortfarande göra när barnen har somnat.
Vår äldste sover dock lite längre, han vaknar oftast runt 6.30 numera.
Den yngre har också börjat sova längre, kl 6 känns som sovmorgon efter att ha behövt gå upp vid 5-tiden under ganska lång tid.

#2 - LILITH - boktokig mamma med Borderline

Oj, då måste mina somna ännu tidigare trots att de är äldre. Leo lägger sig tjugo över sju, och Maja tjugo i åtta och så får hon läsa till åtta.

#3 - Hem och Lycka

Här somnar Filippa ca 19.40-19-50 ca men enda anledningen till det är att hennes pappa jobbar i butik och kommer hem sent. Så för att de ska hinna ses några minuter i alla fall på kvällen så får det bli så.

#4 - frida

skulle verkligen vara roligt att se barnenes rum :)

Svar: Jag har visat en hel del av rummet tidigare men kan nog visa lite mer sen när Zacks nya säng har kommit :)
bambi

#5 - Helena - mamma till storA och lillA

Det låter som om jag kunde skrivit det inlägget om sovrutinerna. Alexander lägger sig runt 19-tiden och vaknar mellan 5-6. Men som du säger, hellre lite egentid på kvällen. Man får igen sovmorgonen när de blir tonåringar (kanske) :-)

#6 - Michelle & GirlZen

Vi prioriterar som er.
Egentid på kvällarna framför sovmorgon. På veckorna när jag är ensam med barnen är det skönt att få fixa alla to do´s efter att de somnat och kanske hinna slänga benen i soffan en stund innan man själv nannar kudden!!

KRAM

#7 - Anna,Gbg

Även vi gör som ni! Det är viktigt med egentid på kvällen, en skön stund för återhämtning. 19.30 är läggdags hos oss, barnen har oftast somnat inom 10-20 minuter (de är 3 och 5). De vaknar numera lite senare, typ mellan 6-7. Men 3-åringen är just nu inne i en hyfsat "vakna tidigt" period så strax innan kl 6 slår han upp sina blå :-)

Svar: Uha, ja, Zack vaknar runt 5.30 nu... inte roligt!!
bambi

#8 - Rita

Kul att läsa hur man prioriterar olika, men också hur barn funkar olika. När vår äldsta föddes somnade hon alltid runt 23-tiden för natten och vi fick kämpa flera månader innan hon till sist gick och la sig runt 21.30-tiden. Sen föddes nästa barn och från när hon var runt 1,5 år gick hon alltid frivilligt och la sig senast kl 20. Hon tyckte nog att hon fötts in i fel familj för fortfarande (hon är 6 år nu) hatar hon att gå och lägga sig senare än 20 och stiger gärna upp kl 6.30-7, vilket ingen annan gör frivilligt i den här familjen. :). Vi alla andra är kvällsmänniskor och går och lägger oss sent när vi är lediga och sover gärna till 9-10 om vi bara får. :) När barnen ska till skola och förskola går de och lägger sig 20-20.30 och stiger upp 7.30. Vi har alltid prioriterat sovmorgnar framförallt för jag och mina man är såna kvällsmänniskor så vi är uppe halva nätterna på helgerna. Går aldrig och lägger oss före midnatt! :) Vår 3-månaders baby somnar vid 22-tiden, vaknar 7, ammar och somnar igen. Perfekt för mig! :)

Svar: Ja, det är intressant att höra hur olika det är med sovtider och sånt! :)
bambi

#9 - jenny

Så gör vi med.. tycker det är skönt att ibland kunna äta något gott tsm osv... varva ner bara. Mina barn (1 och 2 år) sover från 19- 07 ungefär... tycker de är rätt så lagom..

#10 - Lola

Mitt lilla pyre somnade 19 idag och det var lite av ett halleluljamoment! Ska verkligen försöka att göra det till en vana. Den där egentiden på kvällskvisten är ovärderlig. :)

#11 - A

Hm..verkar vara vanligt i Sverige (bor själv i Finland) att lägga barnen redan vid 19. Fattar inte hur ni hinner göra något på kvällarna innan barnen måste hem och nattas :)

Förstår mig absolut inte på alla som stiger upp den där tiden med sina barn heller...aldrig säger jag bara!! 5.30 är det NATT, punkt slut :D Vi lägger vår 2-åring kl.20 och sen sover hon till kl.8-8.30 och runt de tiderna har hon sovit sen hon var 5 månader. Men hon sover också i eget rum och säng hela nätterna så det gör nog sin del det också..

#12 - Rita

Till A: Precis det där har jag också funderat över! Och jag är också finlandssvensk :) så det kan absolut ha med det att göra. Eftersom våra barn somnar tidigast kl 20, eller vanligtvis 21, så har de aldrig fått stiga upp tidigare än kl 7. Det är sällan de vaknar tidigare och nu är de två äldsta så stora att de klarar sig själva (med frukost och sånt), men jag har faktiskt aldrig stigit upp tidigare än 7 (förutom när jag jobbade och steg upp före 6 två dagar i veckan), för innan det är det som du säger, natt!