bambi

Dags för semlor! Semmelkrans!
Jag såg igår att konditorierna har börjat med semlor redan! Är det så att det är "okej" att börja med semlor direkt efter nyår nu?? Jag älskar semlor så jag har inte så mycket emot det men allra mest gillar jag hembakta semlor! Det är så gott! Speciellt nybakta!
 
Och förra året så testade jag att baka något nytt, nämligen en Semmelkrans och det var himla bra för då kan var och en skära upp så stor del man vill ha av kransen. Kransen innehåller allt förstås mandelmassa, men blandad med en god hemmagjord vaniljkräm!
 
 
2 kransar

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Vaniljkräm
½ vaniljstång
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk + 1/4 dl socker
3 äggulor
½ dl maizena

Mandelmassa
Grädde
Florsocker

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm på lite tills det blir fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunken och häll över mjölkblandningen. Rör om tills jästen helt har lösts upp.
3. Blanda i salt, socker, ägg och hjortronsalt.
4. Blanda i mjölet, lite åt gången. Blanda väl tills degen är jämn och fin och släpper från kanterna.
5. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med duk i 10 minuter.
6. Forma till två runda kransar på två plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter.
7. Gör under tiden vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 1 ½ msk socker i en kastrull.
8. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.
9. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
10. När kransarna har jäst klart pensla dom med uppvispat ägg och grädde i 225 grader i ca 15 minuter.
11. När kransarna svalnat, skär bort ett lock runtom och gröp ur lite. Samla allt som är urgröpt i en skål. Riv ner mandelmassa i skålen.
12. Blanda urgröpet, riven mandelmassa och ett par matskedar av vaniljkrämen till en härlig smet och fyll kransarna med det.
13. Spritsa på vispad grädde. Sätt på "locket" och pudra över florsocker!

P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärnaprenumerera på min blogg om du inte redan gör det :)
#1 - Caroline

Jag såg första semlan i november.. det kändes helt fel!!

#2 - Longevity - en blogg om hälsa

Åh vad gott!!

#3 - Ulle

Vi köpte krans idag, som fredagsfika. Gott!!

#4 - Emely Tuväng

ÅHHHHH, gott!! Här blir det nog bara att jag gör vanliga semlor eller köper färdiga, haha är så lat. :P

#5 - Marja

Tänkt att det börjar bli semeldags! Semlor vill jag också baka nu :)Väldigt fint med en krans :)

#6 - En pojkmammas vardag - blivande trebarnsmamma

Jag gillar att dom börjar med semlor tidigt, för jag ÄLSKAR den bakelsen ;)

Och det här receptet måste jag skriva ner. Gud så smart att baka en sån när man får främmande :)