bambi

Vardagsrasismen visar sig
Nu har jag blivit sjuk också. Zack mår bättre men jag började frysa en massa på vägen hem från jobbet. När jag kom hem så la jag mig med ull-koftan på under två duntäcken och frös ändå. Men nu har jag tagit en alvedon, den sista förstås! Så nu mår jag bättre, men jag får väl gå loss på barnens alvedon senare (tur att vi har sorten som smälter i munnen också).
 
Medan jag låg och huttrade under täckena så läste jag lite på Twitter och en gammal kollega till mig hade re-tweetat detta blogginlägg som handlar om hur en kvinna med afrikanskt ursprung fick visa sin väska på Coop. Flera svarar på tweeten och vittnar om hur även dom brukar få visa väskor i mataffären, ingen av dessa är blondiner. För det fick mig att tänka - jag har aldrig behövt visa väskan i mataffären! Jag har till och med haft tygkassar med paket som jag har hämtat ut med mig, men ingen har frågat mig vad jag har i tygpåsen eller i min väska. 
 
Detta fick mig även att tänka på hur en vän till mig berättade om hur hon och hennes son var inne i en affär när hennes son höll på att pilla på nåt. Detta var straxt innan jul och affärsbiträdet säger till sonen "du kan ju önska dig detta i julklapp - om du firar jul". Min väns son blev förstås väldigt förvirrad och i flera dagar frågade han sin mamma "vaddå? ska vi inte fira jul?" och undrade varför butiksbiträdet hade sagt så. Min vän är inte heller blondin.
 
Häromdagen så tog jag bort en vän på Facebook. Jag hade hört talas om att folk släpper fram sina rasistiska sidor på Facebook men jag tänkte att ingen av mina vänner är väl rasister? Men jo, där kom det statusuppdateringar om Södertäljerånet och hur det var rätt åt rånaren som sköts och att dom hade inget här och göra. Jag blev så förvånad så jag visste inte vad jag skulle göra först. Denna person hade aldrig yttrat något rasistiskt förut! Hur kan jag ha undgått detta?!? Finns det fler av mina vänner som håller med om dessa åsikter?? 
 
Jag känner mig nästan naiv när jag blir överraskad av denna vardagsrasism. Var kommer allt detta hat ifrån? Det är riktigt läskigt!
#1 - Emely Tuväng

Jag tror att man inte tänker på när någon skriver något sånt om en svensk, att det blir att man uppmärksammar "rasismen" mer. Jag är blond (Visserligen är jag lite ungersk, men det syns ju inte :P) och jag har faktiskt fått visa påsen/väskan flera gånger i affärer.. kanske har med personalen att göra, hur noga dom är i just den butiken osv. Detta är vad jag tror iallafall, sen tror vi alla olika! :)

#2 - michaela- med syskon i magen <3

usch. så otrevligt att jag inte finner ord för det. säkerligen kommer mitt barn som inte ser särskilt svennebanan-svensk ut få höra både det ena och det andra. och nu med en bebis i magen med utländsk pappa så får jag höra frågor om han vill att vi ska döpa bebisen till något "konstigt" "kanske mohammed" "tycker han om sånna namn?" "har han ett normalt efternamn som går att uttala?"och ja mannens familj är väl ganska påstridig? för ofta är "dom" ju det..
har för övrigt också en tokrasist bland mina facebookvänner men har liskom inte kommit för att ta bort henom. jag förfäras varje gång han skriver något och förundras över att det finns sånna människor. men det känns rätt att bli påmind om verkligheten..

#3 - Sandra

Jag är mörk (men svensk) och har aldrig behövt visa väskan eller kassen. På så vis har jag aldrig upplevt någon rasism. Men jag håller med om att man blir chockad över den "tysta" rasismen som verkar existera lite här och var.

#4 - Anonym

Nu när du säger det så stod jag i matkön en dag med min STORA handväska på armen, framför mig stod en mamma med barn som såg utländsk ut. De fick visa sin påse för kassörskan medan jag slapp. Kände mig illa till mods av att bevittna detta.

Varför kan människor inte se bortom hudfärg eller det land man är född i eller inflyttad ifrån? Om man bara zoomade ut en aning och visade lite medmänsklig respekt så skulle vi alla må bättre.

Vardagsrasismen gör mig rädd, SD gör mig rädda. Det är inte ett sådant samhälle jag vill leva i. Men vi har en svag stat, istället på att satsa på välfärd och arbetspolitiken så står politikerna handfallna och pratar invandring samt höjda straff. Det går åt helvete.

#5 - Tetra

Jag har behövt visa väska och tygpåse flera gånger när jag har varit och handlat. Dock aldrig i min lokala Icabutik, antagligen för att de flesta i personalen känner igen mig där.
Jag är blond men har sällan min naturliga färg. Dock är jag hälften svensk och hälften finsk så min hy är blekare än snö.

#6 - Tindra

Finns så mkt smygrasism bland folket i sverige, tyvärr, tycker mest synd om dem små barnen som drabbas & redan får FÖRDOMAR inpräntade i skallen :(

*Tindraohara*

#7 - Valpen

Hejsan!

Ville bara berätta att du har en länkning från Puppyeyes.blogg.se från och med 14/1 -13

Ha en fin kväll!

#8 - claes-göran olofsson

hej, jag heter claes-göran olofsson och jag söker jobb, undrar om du har något att erbjuda mig, din sida verkar det gå bra för.. jag skickar en länk till min hemsida, där finns mitt cv bland annat plus att du får en bild av mig som person http://classeslillablogg.wordpress.com/ och jag gör gärna en reklamfilm som är animerad åt dig om du vill..
jag ser fram emot att höra av dig mvh Claes-Göran Olofsson

#9 - Mamman till L & L

Gjorde också slut med en kompis för nåt år sedan då det blev lite för mycket gillande av vissa hemsidor och artiklar för min smak. Var ingen närstående så för mig var valet inte svårt, men så klart tog hen det som att "man inte får tycka som man vill längre och att sanna vänner accepterar att man tycker olika" hmm joo...

#10 - Hondjur

Tror faktiskt att det här är väldigt "områdesgenererat"
Här - som jag bor nu - Strömstad.. Så förekommer det knappt. Jag har fortfarande inte sett någon som behövt visa kassar i den butik jag jobbar. Varken svensk eller icke-svenska. Då är vi dessutom en affär som omsätter ikring 1 miljon om dagen. Ofta mer.
Däremot i Angered/Göteborg var det vardagsmat att man skulle visa väskan... både som svensk och icke-svensk.
Självfallet hade detta med att göra att svinnet i butiken var extremt stort och vi visste att det förekom extremt mycket stölder.
Men som sagt - där fick alla visa. På det viset var det heller ingen "rasism".
Men visst är det skrämmande att det skall behöva vara så!

#11 - Anna

Jag har rensat bort säkert 20 personer på facebook för detta. Ibland sätter man kaffet i halsen när man inser vilka åsikter en del bekanta har.
Det värsta är ju bara att det är så jäkla lätt att komma åt gilla knappen. För några veckor sedan frågade min sambo varför i helsike jag hade gillat SD:s bild på en festklädd jimmie åkesson.
Gissa om jag kastade mig på datorn snabbt!

#12 - Anna

Ja att råka gilla det när någon annan gillat eleer kommenterat så det hamnar i ens flöde menar jag.

#13 - Bitter brud

Jag håller med angående rånaren, men inte på grund av något rasistiskt, utan bara på grund av rånet. Alla rånare får skylla sig själva om dom blir skjutna.. Kollar gärna in min blogg :)

#14 - Hanan

Mycket tragiskt! Härligt att du tar avstånd från främlingsfientlighet och att du ägnar ett helt blogginlägg om det för att markera och uppmana. Ja, tyvärr är det väldigt utspritt i vårt samhälle, syns framför allt i våra sociala medier.

#15 - Dolce Bambini

På vissa håll finns det nog också det omvända faktiskt. Att det verkar helt okej och skrika jävla viting utan anledning efter någon eller kalla någon det i diskussioner på nätet.
Ja, det förekommer tyvärr också har jag både sett själv och fått berättat för mig. Nu tänker jag bara på elakheter i allmänhet. Det är inte alls mer okej att en invandrare gör det tycker jag. Även om det kanske är en "småsak" i jämförelse med mycket värre.

#16 - Dolce Bambini

På vissa håll finns det nog också det omvända faktiskt. Att det verkar helt okej och skrika jävla viting utan anledning efter någon eller kalla någon det i diskussioner på nätet.
Ja, det förekommer tyvärr också har jag både sett själv och fått berättat för mig. Nu tänker jag bara på elakheter i allmänhet. Det är inte alls mer okej att en invandrare gör det tycker jag. Även om det kanske är en "småsak" i jämförelse med mycket värre.

#17 - Matilda

Jag tycker att det här med vardagsrasism blir vanligare och vanligare nu, tyvärr. Dessutom upplever jag att folk "väljer sida" mer nu, man visar tydligt om man håller med eller inte. Jag själv har t.ex. rutit till ett antal gånger på facebook (på min egen status) åt rasismen och Sverigedemokraterna och allt vad det kan vara. Det har jag gjort för att jag tycker att det fälls rasistiska kommentarer lite varstans och när som helst nu, därför blir det viktigare för mig att verkligen visa vilken sida jag står på. Tror att fler med mig gör likadant, för har märkt att det är flera som skriver kritiskt om rasismen, och jag har inte sett de skriva sånt förut.

#18 - Jonas

Håller inte med om att det är rasistiskt att anse att grovt kriminella personer med ett tiotal domar i ryggen som rånar banker med automatvapen och bryter armen på affärsinnehavaren borde bo här. Var de kommer ifrån är sak samma. Jag hade gärna skickat iväg etniskt svenska yrkeskriminella också, men det är tyvärr inte möjligt.

Jag anser helt och hållet att det var rätt åt honom att bli skjuten. Riktar man automatvapen mot polis så kan skottlossning ske. Polisen i det läget hade endast pistoler, vilket inte är särskilt effektiva eller träffsäkra på 20-30m håll, och en 7.62 kula från de aktuella vapnen (som visade sig vara replikor, men det går inte att se och får antas vara riktiga) går rätt igenom polisens skyddsvästar.

Det vi kanske borde göra istället för att få panik så fort någon nämner en "obekväm" åsikt är väl att diskutera det hela, eller? SD kommer växa tills dess att andra partier tar frågan seriöst, då trots allt en stor del av befolkningen (och långt ifrån alla SDs medlemmar är etniskt svenska) ser det som väldigt viktigt. SD är ett parti som inte behövs, och där jag kan garantera att en stor andel av deras röster aldrig hade tillfallit dem om något vettigare parti hade tagit upp frågan. Som exempel så ansåg EU nyligen att Sverige kunde minska invandringen med ca 30-65% för att hamna på en kontrollerbar nivå, och Sverige är i dagsläget näst sämst i Europa på integration om man tittar till hur många man lyckas få i arbete. Är EU rasister? Socialdemokraterna lade fram ett förslag 1989 ("Luciaförslaget"), då Sveriges integrationspolitik fungerade väsentligt bättre än idag, som var än mer extremt än det SD vill genomföra idag. Är alla som röstade på S under 80- eller 90-talet rasister? Givetvis inte.

Kan rekommendera en vecka i Rinkeby eller Rosengård annars, då det är bra exempel på hur integrationspolitiken fungerar, istället för att sparka bakut från Södermalm. Och innan någon får panik av mitt uttalande; att kritisera politiken som förs är inte detsamma som att "hata invandrare". Lika lite som jag hatar alla som är drogberoende för att jag inte anser att heroin ska säljas på ICA.

Jag ser gärna många invandrare i Sverige, men inte sådana som kommer hit och endast begår brott. Varför ska man acceptera det? Inget annat land gör det.

Svar: Nu tog jag inte upp alla åsikter om rånarna som vädrades på Facebook. Dom var helt klart rasistiska och det pratades om muslimer och moskéer.
Jag håller med om att integrationspolitiken inte alls fungerar, för jag jobbar i Södertälje (så jag tror inte att jag behöver tillbringa en vecka i Rinkeby eller liknande då jag ser samma sak på mitt jobb där ca 10 stycke av 600 elever är svenskar). Vi behöver definitivt hjälpa dom som redan är här men vi måste göra något åt denna smygrasism som växer i landet!
bambi

#19 - Jonas

Jag kan förresten rekommendera att läsa inlägget i nedanstående länk. Ett långt inlägg från en M-politiker. Väldigt intressant läsning som träffar mig slående, då jag är en som inte håller med om Sveriges invandrings- och integrationspolitik men inte direkt vill rösta på SD då mitt förtroende för dem i övriga frågor inte är på topp.

http://www.newsmill.se/artikel/2012/12/06/sd-v-xer-f-r-att-folket-r-tr-tta-p-dagens-invandring

#20 - Lisa

Jag har också FB-vänner som uttrycker rasistiska åsikter med jämna mellanrum. Det gör mig mycket illa till mods, men då de är släktingar till mig som jag ändå vill behålla en relation till kommenterar jag inte. Skulle de däremot uttrycka något i min närvaro skulle jag säga något.

Jag tycker dock inte att julfirande-kommentaren är rasistisk, möjligen fördomsfull. Det känns som något jag skulle kunna säga, i all välmening, för att jag inte vill förutsätta att andra har samma religion som jag. Jag förstår självklart ändå att det måste vara jobbigt att få höra sånt ofta om man inte har ett "svenskt" utseende. Men på samma sätt försöker jag fråga andra om de har en partner, istället för att förutsätta att de har flickvän om de är killar och vice versa.

#21 - Erica

Vardagsrasismen är så obehaglig. Jag säger alltid ifrån när någon i min närhet säger nåt puckat, även om det blir obehagligt. Men när det kommer till Facebook är det som att vi faller lite platt. Jag ignorerar bekantas kaskadtårar över förändrad kalleankatimme och annat som 'folk' verkar förfasas över utan eftertanke. Men sällan att jag går i försvar där. En tankeställare, absolut. Jag anmälde en helt random kille en gång som skrivit något riktigt sexistigt på en öppen sida på facebook och någon månad senare kom ett skamset meddlande med en ursäkt och förklaring om alkoholförtäring. Det var lite läskigt men jag ilsknade till rejält. Vi borde vara lite argare, så där i allmänhet. kram/erica

#22 - Tess

Jag undrar detsamma och blir skrämd ibland över saker folk skriver och faktiskt MENAR. Det där med jul skulle man iofs kunna fråga folk, för vi firar lite annorlunda än andra, men folk tar för givet att det firas på ett visst vis. Jag som ser svensk ut tas det alltid för givet med att jag gör som "andra svenskar". Så lite åt båda hållen där...

#23 - EN MÖLNBOBOS LIV - TRE BLIR FYRA

Har en släkting som också lagt ut text från någon sida (som verkar inrikta sig på att ta upp saker mot muslimer). Jag blir så irriterad varje gång något sådant kommer upp (oftast från den här släktingen som delar något inlägg)... den här gången lackade jag ur och gick till motangrepp. Känner inte riktigt för att ta bort släktingen heller, kan vara lite känsligt men har valt att inte visa så mycket i flödet. Tog bort en annan FB vän för något halvår sen när hon också skrev illa om invandrare... det var inte någon jag kände och då var det inga problem att ta bort.