bambi

Läxor kan öka segregationen
Jag lyssnade på radio här om dagen och det var en forskare inom pedagogik som pratade om detta med hemläxor. Oftast så ser vi läxor som ett måste, men egentligen så visar forskningen att det gör väldigt lite skillnad. Det kan till och med vara negativt i den bemärkelsen att det kan öka segregationen.
 
För om eleven inte förstod så mycket av lektionen och sen blir hemskickad med en läxa som bygger på lektionen som hen inte förstod något om... ja, då förstår ni att eleven kommer kanske inte förstå så mycket mer hemma - på egen hand. Detta kan göra att eleven känner sig ännu mer misslyckad och dum. En del elever kan förstås få hjälp av sina föräldrar hemma, men vilka föräldrar är det oftast som kan hjälpa till (själv förstå läxan och förklara)... jo, högutbildade föräldrar. 
 
Detta har jag faktiskt inte ens tänkt på, så det var verkligen en ögonöppnare för mig och det kommer få mig att tänka mig för när det gäller val av läxor. Nu så ger jag mestadels såna läxor där eleverna ska läsa i sina romaner men ibland blir det lite andra saker.
 
Jag som har sett fram emot att få hjälpa barnen med läxor och jag fick veta att läxor på låg- och viss del även mellanstadiet är helt meningslösa enligt forskning. Det enda som dom kan vara bra för är att få in vanan att plugga hemma.
#1 - Flisan

Intressant! Det är något jag inte heller har tänkt på och jag har två skolbarn som har mycket läxor. Jag har alltid sett det som något bra.

#2 - Mira

Jag brukar bara ge läxor om det är något som de inte är färdiga med. Då brukar de ha lite koll ifrån lektionen. Annars kan det väl vara bra att ge glosläxor om det är språk man undervisar?

#3 - Erika

Men syftet med läxor?? Vad jag förstått ät det för att det är få undervisningstimmar i skolan, därför uttökas dessa timmar i form hemläxor. Då e d ju isf meningslöst att ge läxor om hen ändå inte förstår. Man kanske skulle skippa läxor och ge fler timmar i skolan för att minska segregation? Då går alla i skolan på lika (mer lika iaf) villkor. En tanke bara... 😊

#4 - Mamman till L & L

När jag gick i mellanstadiet och det var valår frågade jag alla politiker i de där husen som brukar ställas upp på torg om hur de motiverade med att ge barn läxor. De enda som inte tyckte läxor var nödvändigt var miljöpartiet, och så är det nog fortfarande skulle jag tro.

#5 - Jenny

Intressant och inte helt oväntat! Hoppas politiken/skolan tar till sig detta nu. I gymnasiet tyckte jag det var bra av lärarna att göra en startreflektion innan kursen började där man fick vara med påverka kursupplägget, om man tex gillade prov/uppsatser eller om det är stimulerande med grupparbeten eller ej osv. :)

#6 - ladydahmers.blogg.se

Jag är helt emot läxor. det är ett vansinne.

#7 - Lilith - Boktokig mamma med borderline

Jag läste i nån psykologitidning om en skola, dock inte i Sverihe) för de tog bort läxorna helt under ett läsår. Båda terminerna fick eleverna högre betyg än nånsin tidigare.

Jag har mycket svårt att bita ihop när det är dags för Majas läsläxa. Språkmässigt vad gäller ordförståelse, grammatik och ordförråd ligget hon som en medelmåttig högstadielev. Hon älskar att läsa och tillbringar timmar med att läsa. Hon är nu inne på unga tonår på läsnivå. Men ändå ska hon läsa Grisen far till Paris dagligen, högt i tio minuter.

Men även innan det var jag emot läxor. Det finns inget som berättigar det

#8 - Jenny - mammaliv i Nashville

Intressant!
Jag är faktiskt ganska mycket emot läxor i låg ålder.

#9 - dianasdrömmar

Våra barn har en läxa i veckan som alla i familjen förtsår och kan hjälpa till med oftast en läsläxa med efterföljande frågor etc kramis vännen och hoppas du mår bättre/Diana

#10 - jessica

Vad bra att lärare kan fundera över syftet med något som alltid har varit en del av skolan... Det säger sig självt att bara de med en " normal" hemmiljö kan få ut något av läxor. Jag har elever som ansvarar för sina småsyskpn eftetsom föräldrarna traumatiserats i lrig, det finns de med missbrukande föräldrar, svagbegåvade etc etc. För de hjälper inte alla läxor i världen, däremot hjälåer mer skolförlagd undervisning.

#11 - ::Ulle::

Jag har jobbat en hel del i skolan, men framför allt har jag erfarenhet som förälder samt förälder till barn med särskilda behov och jag tycker läxor är förkastligt och ålderdomligt. Jag märker att läxorna ofta är utformade så att föräldrarna blir nöjda, för det är så att många föräldrar i stort sett kräver läxor (!) eftersom de själv växt upp med det. Nä, nu för tiden tillgodoser sig barnen kunskap hela tiden och tid för rekreation, lek, bearbetning av kunskap mm är betydligt viktigare än läxor. Fler tankar kring läxor: http://karisma-utbildning.se/vardag/artiklar/laxor-och-stress http://kaostik.wordpress.com/2010/10/05/for-vems-skull-gor-mina-barn-laxorna/

#12 - Alexandra

jag volontärer i ett indvandratrtätt område med läxläsning. Det är mååånga som har föräldrar som knappt kan svenska.. väldigt väldigt svårt för dem att få hjälp hemma med andra ord. Läxor är verkligen ett medel för att öka klassklyftor!

#13 - maya

är för läxor! har skolbarn och det gäller att få in en bra rutin för läxläsning, JA vi vuxna måste bry oss om våra barn inte köpa oss fria med "statussaker".

skolan erbjuder 2 tillfällen i veckan läxläsning för alla åk 1-5 som behöver.

#14 - Anonym

Det var det dummaste jag hört. Forskning säger också att det behövs 10 000 timmars lästräning för att bli en bra läsare. Det hinner man inte med i skolan med den timplan som råder.
Det forskas om mycket och det är viktigt att ha koll på all forskning om man ska bestämma sig för en åsikt. Jobbar med barn med flera språk och olika samhällsklasser och läsläxor gör stor skillnad och även matteläxor. Självkart ska man alltid fundera över syftet med läxan och vad man väljer att ge.

Allt är inte svart eller vitt.

Svar: Så du tycker inte att det ligger en hel del i denna forskning? Du som säger att det inte ska vara svart eller vitt, ändå avfärdar du denna forskning helt och hållet?
bambi