Brukar ni låta barnen vara med och hjälpa till med vardagssysslorna?

 
Igår var svägerskan här och åt middag och lekte med barnen (och hjälpte till att äta upp lite brownies). Vi åt goda mexikanska enchiladas till middag och Leah ville hjälpa till med maten, vilket händer oftare och oftare nuförtiden och då får hon det.
 
Vi uppmuntrar gärna barnen att vara med och hjälpa till med matlagning, duka fram, städning, mm. Det är inte alltid dom vill vara med och vi tvingar inte dom men båda har t.ex. testat att dammsuga lite och damma brukar dom gärna hjälpa till med. Det är lärorik och man vänder en tråkig syssla till något roligt man gör tillsammans (nåja, det blri lite roligare i allafall).
 
Vi kan väl tipsa varandra om hur vi kan få barnen att vara mer delaktiga i vardagssysslorna? Brukar ni låta barnen vara med och hjälpa till med vardagssysslorna? Vilka och hur då?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Anonym
2013-11-02 @ 16:53:19

Jadå, så länge dom själva vill (3, 4), så får de vara med vid matlagning, städning,tvättning, diskning, byggande, osv. Men sedan får de också leka med det som går i köket, som att ta fram mjöl, kakao eller vad de nu kan tänkas vilja ha med i sitt bakande och så får de experimentera och tillsist sätter vi in kakan i ugnen.

Jenny - mammaliv i Nashville
2013-11-02 @ 17:08:29 Blogg: http://jennybenny.se

August "hjälper" mig med alla sysslor & tycker det är jättekul :)
Vi dammsuger tillsammans, plockar med tvätten, bakar, kokar kaffe- ja allt (!) tillsammans. Så mysigt! Men visst krävs det tålamod ;) han är väl lite för liten för att förstå att det är sysslor & tycker det är jättekul än så länge att göra allt mamma & pappa gör. Till vår stora glädje!

Jenny - mammaliv i Nashville
2013-11-02 @ 17:13:36 Blogg: http://jennybenny.se

August "hjälper" mig med alla sysslor & tycker det är jättekul :)
Vi dammsuger tillsammans, plockar med tvätten, bakar, kokar kaffe- ja allt (!) tillsammans. Så mysigt! Men visst krävs det tålamod ;) han är väl lite för liten för att förstå att det är sysslor & tycker det är jättekul än så länge att göra allt mamma & pappa gör. Till vår stora glädje!

Tessa i höghuset
2013-11-02 @ 18:46:21 Blogg: http://femitio.blogspot.se

Jag har som ambition att mina barn (4, 8 och 10 år) ska hjälpa till rätt mycket hemma, vi är en familj och vi ska hjälpas åt, jag ska inte bara serva dem. Det är som sagt ambitionen. Det är inte alltid helt lätt i vardagskaoset att vara pedagogiska mamma när det går snabbare att steka ägget till före-träningen-mackan än att låta sonen göra det själv. Med det sagt, så ska de alla göra följande:
- Gå ut med återvinningen själva (huvudansvar stora barnen 8 och 10 år gamla). Detta funkar faktiskt bra, men förutsätter att man har hyfsat nära till återvinningsstationen
- Ta ut tallrikarna och sätta in i diskmaskinen efter måltiden
- Hjälpa till att hänga tvätt
- Plocka ur diskmaskinen när vi ber dem
- Dammsuga i sitt rum (de stora, blir inte varje vecka direkt, ofta gör jag det när de städat undan)
- Börja lära sig att laga mat, som steka-ägg-exempet ovan. Blir lite av och till (stora barnen, den lilla hänger mig i hasorna och hjälper till ung. som Leah)
- Lägga smutsiga kläder i tvätten

Jag är inte så bra på att göra det roligt, utan kör mer på "mamma-kräver-stilen" ;-). Men det är väl en personlighetsfråga. Jag tänker att huvudsaken är att de tycker att det är självklart att hjälpas åt hemma. Sen är det också en fördel att ha lite dålig koll så att skolbarnen själva lär sig hålla koll på gympapåsar och utflykter.

Jeanette
2013-11-02 @ 20:07:12 Blogg: http://jiaandthestars.com

Dottern som är 4 år hjälper mer än gärna till med saker och ting, fast det är värre med min snart 11 åriga son. Han har kommit ifrån det och har inte lika stort intresse för det längre:)

Maja
2013-11-02 @ 21:43:11

Vi har tre barn som är fem, snart tre och 10 månader. Dom två äldsta tycker vissa saker är kul men bara korta stunder. Baka, laga mat, damma och dammsuga är oftast poppis.
Men sen tycker vi att det är självklart att man hjälper till med vissa andra göromål efter ålder och förmåga. Dom plockar undan efter sig när vi har ätit, dom hjälper till att städa sina rum, plocka undan sina leksaker dom spridit ut i huset, lägger sina smutsiga kläder i tvätten, hänger upp ytterkläder och ställer upp skor efter sig. Men även andra saker som plocka fram och undan frukost, duka, ställa upp skor på skohyllan och diverse andra småsaker när vi ber om det. Ibland går det lätt och det görs utan protester och ibland får man tjata och prata om att alla behöver hjälpas åt i en familj och att inte mamma och pappa kan eller ska göra allt.
Vi tycker det är viktigt att dom redan från tidig ålder får lära sig att hjälpa till och bidra till att familjelivet fungerar. Ibland vill även vår äldsta tjäna lite pengar och då kan hon få någon krona för varje utförd uppgift.

Natali BLOGGAR om livet med 4 barn ♥♥♥
2013-11-02 @ 22:17:03 Blogg: http://www.finest.se/natali

Yes, barnen SKA hjälpa till. Det är inget val för våra stora. Gå ut med sopor, duka bordet, dammsuga i sitt rum, bädda sina sängar osv. Allt efter ålder såklart. Ju äldre ju mer ansvar men också mer frihet.

LILITH - Boktokig mamma med borderline
2013-11-03 @ 13:05:45 Blogg: http://www.lilith.se

Här hemma har vi alla våra uppgifter som ska göras, mina är ju tillräckligt stora för det, 7 och 9 år. Förutom att självklart hålla ordning på sina rum ska de på söndagarna gå igenom gympapåsar och liknande inför veckan, nioåringen har ansvar för katterns torrfoder och att gå ut med återvinningen. Sjuåringen ansvarar för katternas vatten och vattna blommorna. Nioåringen dukar fram till maten och sjuåringen torkar av bordet efter. Kläderna ska i tvättkorgen på kvällen. På fredagarna drar de bort sina sängkläder så att jag kan lägga på nya.
Precis som Tessa är jag av åsikten att i en familj hjälps man åt efter förmåga, min uppgift som mamma är ju att förbereda dem på vuxenlivet, inte att jag ska serva dem tills de flyttar hemifrån.

Fanny
2013-11-03 @ 19:31:01

Vi har alltid strumpmemory, vilket brukar gå mycket fort då de gäller att samla ihop så många par som möjligt :)

Fanny
2013-11-03 @ 19:31:01

Vi har alltid strumpmemory, vilket brukar gå mycket fort då de gäller att samla ihop så många par som möjligt :)

Fanny
2013-11-03 @ 19:31:02

Vi har alltid strumpmemory, vilket brukar gå mycket fort då de gäller att samla ihop så många par som möjligt :)

Rita
2013-11-03 @ 22:01:50

Våra barn (7 och 10 år) hjälper till här hemma, ibland med mutor, ibland med hot (uteblivet lördagsgodis...), ibland gör vi det till en lek. Oftast behöver man inte alls hota mera utan de vet att lördagsgodiset uteblir om deras rum är ostädat. Dessutom får de även veckopeng om de städar sitt rum. Om de hjälper till med annan veckostädning får de belöning i form av ytterligare veckopeng, fika på stan eller nån liten grej/leksak, beroende på hur mycket de gjort. Ibland vill de både dammsuga, plocka upp lillebrors leksaker, fixa skorna i hallen och hjälpa till att laga mat så då får de självklart det och då tycker jag man förtjänar lite extra, t.ex. fika på stan ensam med en förälder, om det är det som de önskar. Lillebror blev 18 mån just idag och han har redan börjat plocka upp sina leksaker och kläder, samt slänga skräp i soporna. Man får göra det till en lek! :)

Från när de var små, dvs ca 1,5 års ålder, har de efter bästa förmåga, ställt in sin egen tallrik i diskmaskinen, städat sitt rum, plockat upp efter sig i huset (dvs nån bok eller leksak som förirrat sig in på toan eller i köket) samt satt sina smutsiga kläder i tvättkorgen. Så klart kräver man liite mera av 10-åringen än 1,5-åringen ;), men det ska börjas i tid, så man inte en dag vaknar upp som 8-åring och föräldrarna börjar kräva en massa saker man hittills sluppit göra! :) Man är en hel familj om att stöka till i ett hus så det krävs en hel familj för att städa det!!

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet