bambi

Grova piroger med rökt skinka och purjolök
Nu är det ju slut på saffransveckan så nu får det bli några matrecept denna vecka istället. Dessa piroger åt vi förra veckan och just piroger är något som jag gör då och då hemma men oftast med köttfärsfyllning. Piroger är ju perfekta att ha med utflykten och jag brukar skicka med barnen piroger när dom har utflykt med förskolan och ska ha med sig matsäck. Detta recept kommer från Boxholms Ost receptbok och dom blev riktigt riktigt goda - och mättande!
 
 
 
Pirogdeg
2 kokta, kalla potatisar
25 g jäst
1 3/4 dl ljummet vatten
½ tsk salt
1 msk rapsolja
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
 
Fyllning
1 liten purjolök
200 g rökt skinka
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 ½ dl riven ost (gärna Boxholms!)
 
Garnering
1 uppvispat ägg
1 tsk flingsalt
½ tsk basilika
 
1. Riv potatisen grovt. Smula jästen i en bunke. Till sätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olja, potatis, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, till sätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under bakduk i en timme.
2. Skölj och skiva purjolöken, strimla skinkan och fräs purjolök och skinka i en torr stekpanna. Press i vitlöken och smaka av med senap, salt och peppar. Låt fyllningen kallna, rör sedan i osten.
3. Sägg ugnen på 225 grader. Dela degen i åtta bitar och kavla ut dom till tunna runda kakor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och placera lite av fyllningen på ena halvan. Vik över andra halvan och pressa ihop kanten med en gaffel.
4. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över flingsalt och basilika. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. 
#1 - Amandas jul

Jag gör också piroger då och då. Helt perfekt att frysa in och ta upp när man är sugen eller inte orkar laga mat :) Har bara gjort köttfärsfyllning men detta låter supergott!

#2 - Millan - två små och mamma mu

Oj, potatis? Brukar man ha det ? :p Det låter spännande!

Svar: Det kan man ha så blir det mer mättande.
bambi