Här kommer ett recept på en så otroligt god och SAFTIG äppelkaka. Den innehåller så mycket äpplen så den kan inte bli annat än saftig. Sen ska den bakas länge, på rätt så låg temperatur så blir det så där saftig och mjuk. Den är jättegod som den är, men kolaglasyren ovanpå ger den där lilla extra. Nästa gång jag gör denna ska jag dubbla satsen för glasyren för det blev lite i snålaste laget med glasyren ;)
Men denna görs i en mindre långpanna (ca 30 x 40 cm) och jag gillar såna här långpannekakor. Dom är enkla att göra och det blir många. Man kan ju frysa in hälften eller om man ska ha ett kalas så är det ju perfekt!
7 äpplen
3 dl pekannötter
3 ägg
3 ½ dl rapsolja
2 ½ dl farinsocker
2 dl strösocker
1 tsk vaniljessens
7 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk kanel
en nypa salt
½ tsk muskotnöt
Kolaglasyr
50 g smör
3/4 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 dl grädde
en nypa salt
1. Sätt på ugnen på 160 grader.
2. I en stor skål, vispa ihop ägg, olja, farinsocker, strösocker och vanilj.
3. I en mindre skål, rör ihop vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt och muskotnöt.
4. Häll mjölblandningen i äggblandningen. Rör om tills allt är blandat, det blir en rätt så tjock smet.
5. Skala och skiva äpplena, grov hacka pekannötterna. Ha sedan ner detta i smeten och rör om så att äpplen och nötter får lite smet på sig.
6. Häll sedan ner allt i en bakplåtskläd ugnsform (ca 30 x 40 cm) och grädda i ugnen i ca 1 timme.
7. Ta ut och låt svalna.
8. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ha sedan i resterande ingredienser och låt koka ihop. Koka i ca 4-5 minuter medan du vispar. Låt svalna lite innan du brer över glasyren. Låt stelna.