bambi

Äppelkaka med pekannötter och kolaglasyr
Här kommer ett recept på en så otroligt god och SAFTIG äppelkaka. Den innehåller så mycket äpplen så den kan inte bli annat än saftig. Sen ska den bakas länge, på rätt så låg temperatur så blir det så där saftig och mjuk. Den är jättegod som den är, men kolaglasyren ovanpå ger den där lilla extra. Nästa gång jag gör denna ska jag dubbla satsen för glasyren för det blev lite i snålaste laget med glasyren  ;)
 
Men denna görs i en mindre långpanna (ca 30 x 40 cm) och jag gillar såna här långpannekakor. Dom är enkla att göra och det blir många. Man kan ju frysa in hälften eller om man ska ha ett kalas så är det ju perfekt! 
 
 
 
7 äpplen
3 dl pekannötter
3 ägg
3 ½ dl rapsolja
2 ½ dl farinsocker
2 dl strösocker
1 tsk vaniljessens
7 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk kanel
en nypa salt
½ tsk muskotnöt
 
Kolaglasyr 
50 g smör
3/4 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 dl grädde
en nypa salt
 
1. Sätt på ugnen på 160 grader.
2. I en stor skål, vispa ihop ägg, olja, farinsocker, strösocker och vanilj. 
3. I en mindre skål, rör ihop vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt och muskotnöt. 
4. Häll mjölblandningen i äggblandningen. Rör om tills allt är blandat, det blir en rätt så tjock smet.
5. Skala och skiva äpplena, grov hacka pekannötterna. Ha sedan ner detta i smeten och rör om så att äpplen och nötter får lite smet på sig.
6. Häll sedan ner allt i en bakplåtskläd ugnsform (ca 30 x 40 cm) och grädda i ugnen i ca 1 timme.
7. Ta ut och låt svalna.
8. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ha sedan i resterande ingredienser och låt koka ihop. Koka i ca 4-5 minuter medan du vispar. Låt svalna lite innan du brer över glasyren. Låt stelna.
 
#1 - Amandas jul

Ser fantastisk ut! Skulle passa perfekt till jul. Jag har förresten länkat några av dina recept i min blogg, hoppas det var ok! :) http://amandasjul.blogg.se/2013/october/arets-bakning.html

#2 - Erika

Ett tips när man gör bärpajer eller liknande är att istället för att använda socker kan man ringla över agavesirap. Helt utan kalorier och har inga bismaker mer än att det blir sött! Väldigt gott om man tex äter jordgubbar och grädde, ringla över sirapen och det smakar som om det vore socker. Mycket nyttigare!

#3 - Laura

OMG vad det ser gott ut :) Måste prova! Ha en bra dag.

#4 - Malin

Låter gott-ska testa :)
Men måste påpeka att agavesirap innehåller kcal. Ca 290kcal/100gram