bambi

Rostad mandel tårta
Ja, jag vet att det blev särskrivning på namnet på tårtan. Men det lät som om själva tårtan var rostad om jag skrev "rostad mandeltårta". Sen var det såååå svårt att komma på ett namn på tårtan, "toscatårta", "choklad och mandeltårta" och "mandeltårta med choklad" var några förslag. Det är svårt det där, för sällan gör ett namn ett bakverk rättvisa.
 
Som jag skrev igår så var jag sugen på att baka en tårta. Jag bakade sällan tårtor, bara när barnen fyller år, alltså två gånger om året. Då brukar jag göra tårtorna i etapper, men denna gjorde jag i ett svep (kändes nästan som att jag var med i Hela Sverige Bakar) och det tog mig lite drygt två timmar. Det var faktiskt roligt att baka en tårta, en onsdag så där...  :)  Denna tårta är också bra då man kan gömma skavanker under mandeln, så både enkel och snabb att göra alltså!
 
Den blev verkligen supergod och jag är sjukt nöjd med den. Utseendemässigt kanske inte så mycket (måste nog träna lite på det där med att göra snygga tårtor), men den blev oerhört saftig och den smakade precis som jag ville. Lite toscakaka goes chokladtårta. 
 
Sen är detta den perfekta årstiden att baka tårtor. Jag vet inte hur det är hemma hos er, men hos oss så finns det inte plats för en tårta i kylen. Men nu så kan man ju förvara den ute på balkongen. Det är inte så kallt så att den fryser och inte heller för varmt. :)
 
 
4 äggvitor
2 ½ dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk bittermandelextrakt
7 1/4 dl vetemjöl
1 msk + 1 tsk bakpulver
170 g smör, rumstempererat
100 g mörk choklad
2-3 msk kakao
 
Mandelsmörkräm
1 1/4 dl vetemjöl
3 ½ dl mjölk
340 g smör, rumstempererat
3 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk bittermandelextrakt
 
Karamelliserade mandel
200 g mandelspån
2 msk vatten
1 msk citronsaft
1 dl strösocker
1 stor klick smör
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa ihop äggvitor, ½ dl mjölk, vanilj- och mandelextrakten i en liten skål. Ställ åt sidan.
3. I en stor skål blanda ihop vetemjöl, socker och bakpulver. Tillsätt sedan smör och resterande mjölk (2 dl) och vispa ihop.
4. Tillsätt sedan äggviteblandningen i omgångar. Skrapa ner det som har stänkt upp på sidorna då och då.
5. Häll ner hälften av smeten i en smord form och ställ åt sidan.
6. Smält chokladen. Vänd ner chokladen och kakaon i andra halvan av smeten tills det är helt blandat. Häll sedan även den smeten i en smord form.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter (jag tror att chokladbottnen kunde ha varit inne lite längre).
8. Låt bottnarna svalna och gör smörkrämen så länge.
9. Mandelsmörkräm: Vispa ihop vetemjöl och mjölk i en kastrull. Låt koka ihop under vispning och koka tills det tjocknar. Låt svalna (jag ställde ut kastrullen på balkongen).
10. Vispa ihop smör och florsocker till en vit fluffig smet (ca 5-7 minuter).
11. Till sätt sedan mjölkblandningen i smöret och fortsätt och vispa i 2-3 minuter. Ställ svalt så länge.
12. Karamelliserad mandel: Sprid ut mandelspån på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dom i ugnen på 175 grader tills dom blir gyllen bruna.
13. Blanda vatten, citronsaft och socker i en stekpanna. Låt det koka ihop tills sockret har smält och blir gyllenbrun (tar ca 5 min). Ha sedan i mandeln i stekpannan och rör om. Till sätt sedan en stor klick smör och blanda. Sprid sedan ut mandeln på bakplåtspappret igen och låt det svalna.
14. Montering: Dela tårtbottnarna på hälften. Ta varannan choklad och varannan mandelbotten men ett (rätt så tunt) lager mandesmörkräm mellan varje botten.
15. Ha sedan ett lager mandelsmörkräm runt om och ovanpå tårtan, men spara lite så att du kan spritsa en krans runt toppen (om du vill). 
16. Ha på den karamelliserade mandeln på kanterna och mitt på ovanpå. Spritsa sedan kransen runt om.
 
 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)
#1 - Malla

Såg jättegod ut :) Hade nog kallat den tårta med rostad mandel ;) eller chokladtårta med rostad mandel.

#2 - Nelin

Hej! Ett skrivtips (jag tänker att det är okej eftersom du själv berör det i inlägget!) när du vill skriva ihop ord och uttryck där det ena är två ord, dvs som rubriken i det här inlägget, så kan du använda bindestreck. Det är lika okej att skriva "rostad mandel-tårta" som att skriva "rostad-mandel-tårta". Om du nödvändigtvis vill följa svenska skrivregler, det måste du inte, det framgår ändå med all önskvärd tydlighet vad inlägget handlar om!

#3 - Jeanette

Ser farligt god ut:)

#4 - tessa i höghuset

Rostade-mandlar-tårta!

Den ser jättegod ut, men du får ursäkta - 2 h är inte snabbt och enkelt ;-). Jag är ingen bakentusiast direkt, och bakade tårta till sonens kalas i helgen: Muffins med tinade jordgubbar i + gräddklick och strössel blev massa minitårtor. En halvtimme = snabbt och enkelt (och gott). Men kanske inte så mycket att blogga om.