bambi

Kalasmat: köttfärs i smördeg - enkelt och gott!
Haha, nu när jag skulle döpa dessa skapelser så kunde jag inte komma på vad jag skulle kalla dom. Det är ett problem ibland när man hittar på lite egna recept - vad ska man kalla det man hittar på? Ibland står fantasin still!
 
I USA så är det rätt så populärt att servera "pig in a blanket" vid partyn och kalas. Det är helt enkelt varmkorv med bröd eller smördeg runt som man enkelt kan äta med fingrarna. Så jag ville göra något liknande men en egen version eftersom Zacks kalas skulle börja 12.30 så ville jag servera någon enklare mat ifall alla inte hade hunnit äta lunch. Så jag använde nötfärs och gjorde en egen fyllning som sedan rullades i smördeg och bakades i ugnen. Mycket gott och enkel kalasmat!
 
Jag använde morotspuré för att få till lite sötma och lite extra smak. Det går bra att även använda palsternackspuré eller liknande. Barnmat är ju en "ren" produkt och faktiskt rätt så bra att använda i vanlig mat också, men det är något man inte riktigt tänker på.
 
 
 
ca 900-1000 g köttfärs
1 gul lök
2 burkar morotspuré
½-1 dl ströbröd
2 paket smördeg
1 äggula
sesamfrön
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka lök och blanda den tillsammans med morotspuré i köttfärsen. Salta och peppra. Häll sedan i ströbröd tills röran får en bra konsistens och inte är allt för blöt.
3. Ta en smördegsplatta och kavla ut den tills den är rätt så tunn. Lägg på fyllning och krama den till en lång rulle, inte för tjock, ungefär som ett finger. Rulla sedan ihop smördegen runt fyllningen och pensla med lite uppvispad äggula för att försegla rullen.
4. Lägg sedan alla rullarna på ett bakplåtspapper och pensla dom med uppvispad äggula. Strö över sesamfrön. Grädda sedan i ugnen i 15-20 minuter. 
 
 
5. Skär sedan i lagom stora bitar och servera med någon sås eller ketchup (jag blandade ut ketchupen med lite tomatpuré för att den inte skulle vara så rinnig och för att den skulle få lite mer tomatsmak).
#1 - Madeleine

Det lät gott! Perfekt till barnkalas :)

#2 - Petra

Kul grej, kan tänka mej att det är poppis bland barnen!

#3 - Elin - Livat på torpet

Det där måste jag testa! Lät ju jätte spännande :) Se har jag en liten kille här hemma som äääälskar allt med köttfärs :)

#4 - ::Ulle::

Åh, sådana gjorde vi för ett tag sedan och det var väldigt poppis här också!! Färdig smördeg är toppen att ha i frysen. :)