bambi

Litar vi för mycket på Dr. Google?
Barnläkaren Doktor Molly har skrivit ett inlägg om hur föräldrar ibland litar mer på internet än på läkarens rekommendationer. Det skämmer mig lite ibland hur mycket vi litar på internet, när det gäller allt faktiskt.... Vi googlar det mesta och litar på det blint (jag är inte bättre själv!)
 
Just när det gäller vård och hälsa så kan jag förstå att man kan bli lite desperat och man vill ha ett svar. Man tar saken i sina egna händer, något man inte kunde förut men nu så kan man oftast hitta väldigt mycket fakta om alla möjliga sjukdomar. Men oftast så tycker jag att man nästan mår sämre och man får en släng av hypokondri när man börjar googla sjukdomar.
 
Men det är frustrerande när man känner att man inte riktigt får hjälp av sjukvården (vilket jag upplever som rätt så vanligt) så då känner man att man får hjälpa sig själv. Jag minns att vi satt upp och googlade hela natten när jag fick samtalet från läkaren att jag skulle komma dagen efter med "en anhörig". Jag förstod att det var något allvarligt och det drev mig till vansinne att inte veta exakt det var och varför jag behövde ta med en anhörig. Jag ville ha svar direkt! Google hjälpte egentligen inte så mycket, för jag läste att det kunde vara både vara något väldigt dåligt eller något inte så dåligt. Men jag visste ändå inte vilket av det det var.
 
Men som Doktor Molly skriver så tror jag att det alltid är viktigare att lyssna på läkarna som ändå har en lång utbildning och erfarenhet. Dom är experterna och vi ska nog inte leka vår egna läkare för mycket. Jag ska själv försöka ta till mig råden själv och inte googla sjukdomar för mycket. För internet är verkligen en djungel och konspirationsteorier kan få lika mycket plats som fakta då alla kan publicera vad som helst på nätet.
 
Vad tycker och tänker ni om saken?
#1 - Tess

Jag tycker att med ansvarsfull kritik mot det som skrivs på nätet så kan det vara ett värdefullt komplement. När vårt barn hade magsjukan t.ex. så sa läkaren bara att det inte "var nåt" och skickade hem oss. Jag kollade upp på nätet och det jag hittade gjorde att jag kontaktade vård på en annan ort. Där fick vi komma in direkt och vårt barn fick dropp för han var helt uttorkad.

#2 - Doktor Molly

Jag förstår helt att man googlar och som jag skriver älskar jag pålästa och engagerade föräldrar. Men man måste vara väldigt källkritisk till det som skrivs på nätet och inte utgå från att det är sant. Vi inom vården vill gott och vi har ingen anledning att med flit ge dåliga råd. Ta upp diskussionen och be om second opinion vid behov. Men var öppen för att det som står på nätet kan vara ren propaganda och kvacksalveri. KRAM

#3 - Mamman till L & L

Jag tycker tvärtom att det är jättebra att vi har möjlighet att läsa på själva! Internet är ju ingen enhetlig källa men det är däremot läkarvetenskapen. Är man bara uppmärksam kring källor och syften så har man massor att hämta och som man brukar säga så är kunskap en lätt börda att bära. Läkarvården idag inriktar sig ändå primärt på att mildra symtom så läser man alternativa källor kring varför vissa symtom uppstår så kan man själv påverka de faktorer i vardagen som har effekt. Googlar mycket hellre än ringer sjukvårdsupplysningen. Har aldrig fått något givande svar därifrån.

#4 - Mamman till L & L

Jag tycker tvärtom att det är jättebra att vi har möjlighet att läsa på själva! Internet är ju ingen enhetlig källa men det är däremot läkarvetenskapen. Är man bara uppmärksam kring källor och syften så har man massor att hämta och som man brukar säga så är kunskap en lätt börda att bära. Läkarvården idag inriktar sig ändå primärt på att mildra symtom så läser man alternativa källor kring varför vissa symtom uppstår så kan man själv påverka de faktorer i vardagen som har effekt. Googlar mycket hellre än ringer sjukvårdsupplysningen. Har aldrig fått något givande svar därifrån.

#5 - Anonym

Ja precis och samma sak är det med folk som inte tror på forskning eller läser forskning som fan läser Bibeln.

#6 - Longevity - en blogg om hälsa

Haha, jag har varit på läkarbesök där läkaren själv suttit och googlat

#7 - Anonym

Jag googlar ofta, och får då fram det jag tror jag har, och sen när jag är hos läkaren så stämmer det ofta! Så jag förespråkar Google, och absolut före 1177

#8 - Linda w L2K

Jag är nog lite både och. I vissa lägen googlar jag allt, på gott och ont. När det gäller sjukdomar kan jag vara lite åt andra hållet, i perioder ringer jag nästan för minsta lilla.

Google är bra, så länge man får tag i rätt källa.

#9 - Jeanette

Jag googlar gärna innan jag tar mig till vc eller ringer sjykvårdsupplysningen. Men jag håller mig till de vanligaste sidor isåfall...som vårdguiden eller sjukvårdsupplysningens hemsida.
Har hänt att jag sökt mig till vc och nästan känt mig dumförklarad när jag kommit dit. Så jag vill inte gå dit i "onödan" igen om jag kan finna svaret själv:)

#10 - Mia

Naturligtvis måste man vara källkritisk när man läser saker på nätet. Men det finns också sjukdomar som inte läkarna känner till. 2010 drabbades jag av en sån sjukdom och den information jag har om sjukdomen idag har jag till stor del fått hämta själv från nätet, nätverk och andra med sjukdomen.

#11 - Caroline

Önskar att jag kunde säga samma sak om läkarna här i USA där jag bor, men här rekommenderar de omskärning av pojkar direkt vid födseln. Inget som nämns direkt men här säger läkarna att omskärning är "cleaner & healthier" så 80% av föräldrar har sina pojkar omskurna innan de lämnar sjukhuset. Om de mot förmodan inte gör det (som vi, efter mycket debatt med min man) så såger ens barnläkare att man måste dra tillbaka förhuden och tvätta med tvål dagligen. Detta resulterar i infektioner, med resultatet att läkaren säger, ni borde omskurit honom direkt, så hade ni sluppit detta. Visst låter det bisarrt? Tyvärr är det sant. De flesta andra svenska mammor jag har träffat har med omskurit sina söner pga tryck från sina makar. Önskar att man kunde lita på läkare här.