bambi

Nougatmoussetårta med browniebotten

En moussetårta igen, men det är något speciellt med en krämig mousse. Denna gång med den gudomliga smaken av nougat! ÅH, jag som älskar nougat kunde knappt motstå denna underbaring! Tur att maken tog med den till jobbet, annars hade jag nog ätit upp hela själv!

Extra gott med lite färska syrliga bär, men den är väldigt god som den är också. Perfekta födelsedagstårtan för den som älskar choklad och nougat eller som efterrätt till kräftskivan!

 

Nougatmousse:
6 gelantinblad
120 gram äggulor (ca 6-7 st)
300 gram nougat
½ dl starkt nybryggt kaffe
6 dl vispgrädde

Browniebotten:
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
115 g smör
1 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
½ tsk vaniljpulver
knappt 2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt

1. Börja med moussen: Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten i ca 5-10 min
2. Smält nougaten i micron försiktigt (för mig räckte en minut!).
3. Vispa grädden lätt. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och lös upp dom i det varma kaffet.
4. Tillsätt kaffe/gelantinblandningen och äggulorna i nougaten och vispa kraftigt.
5. Tillsätt hälften av grädden och vispa till en slät lös massa. Vänd sen ner nougatmassan i resterande grädde.
6. Plasta ytan och ställ den kallt i minst 4 timmar eller över natten. Vispa upp moussen tills den är fast men inte grynig när du ska täcka din botten.
7. Browniebotten: Värm ugnen till 160 grader.
8. Smält smör och choklad (hacka den gärna lite innan) i en kastrull. Låt svalna lite.
9. Vispa (för hand) i båda sockersorterna i chokladblandningen.
10. Ha i ett ägg i taget medan du vispar.
11. Rör sedan i vanilj, vetemjöl och salt tills allt är blandat.
12. Ha i smeten i form med löstagbar botten (med bakplåtspapper i botten).
13. Grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Låt svalna.
14. Klipp itu ett bakplåtspapper på längden och sätt fast det runtom formen (med browniebotten). Fyll den med den uppvispade moussen. Jämna till den och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
15. Ta ut den och lossa på bakplåtspappret medans tårtan är fryst. Låt tina långsamt i kylskåp (men servera den gärna rumstempererad sen, den är godast då!). Pudra gärna med kakao och servera med färska bär.