Här kommer en helt underbar, saftig, stor blåbärskaka i riktig amerikansk stil med glasyr och crumble. Fruktansvärt god och saftig med mycket blåbärssmak. Barnen älskar blåbär så dom slukade denna och den passade perfekt när vi hade vänner över.
Tänk på att en ”vanlig” sockerkaksform blir för liten för denna, utan du behöver en större sockerkaksform. Alternativt kan man dela upp receptet i två formar, men jag tycker att den stora storleken gör att den får lite ”wow-effekt”.
225 g smör, rumstempererat
4 ½ dl socker
3 stora ägg
½ tsk vaniljpulver
6 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 citron, zesten
300 g blåbär
Crumble
2 msk smör
2 msk farinsocker (eller strösocker)
3 msk vetemjöl
2 msk havregryn
2 msk mandelspån (kan uteslutas)
Glasyr
3 msk mjölk
2 ½ dl florsocker
2. Smöra och mjöla en stor sockerkaksform. Vispa smör och socker fluffigt.
3. Vispa i äggen, en åt gången. Tillsätt vaniljpulvret.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Varva mjölblandningen och mjölk att blanda ner i smeten tills allt är helt blandat.
5. Riv ner citronskal och blanda försiktigt i hälften av blåbären.
7. Medans kakan håller på att svalna. Blanda ihop alla ingredienserna till crumblen med fingertopparna. Strö ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och stoppa in i den varma ugnen i 5-10 minuter (tills det är knaprigt).
8. Rör ihop florsocker och mjölk till glasyren.
9. När kakan har svalnat, ta ur den ur formen. Häll på glasyren och strö över crumblen.