Ett av mina populäraste recept är en moussetårta, alltså en tårta utan traditionella tårtbottnar. Här har ni en ny tårta i samma tappning. Den är mjuk, den är krämig och den smälter i munnen. Det är kanske därför alla älskar dessa moussetårtor?
Denna tårta är fylld med oreos, men har också ett krämigt cheesecakelager och mjukt och lent chokladmousselager.
När jag bjöd på denna så hördes det bara en massa ”mmmmmm” bland alla gäster, alla fullkomligt älskade den!
Det är några moment att gå igenom för att göra tårtan men det är så värt det. Gör i ordning allt förutom toppingen dagen innan, ta fram den när gästerna kommer och fixa toppingen snabbt och enkelt. Totalt så använde jag 3 paket oreos till hela tårtan, den är verkligen mäktig så den räcker till många! Men var beredd på att flera av gästerna nog gärna tar en extra bit 😉
Oreobotten
300 g oreos
100 g smör
Cheesecake
200 g cream cheese (t.ex. Philadelphiaost)
1-2 dl florsocker
2 dl grädde
50 g oreos
Chokladmousse
5 äggulor
200 g choklad (mörk eller ljus, efter smak)
2 ½ dl grädde
2-3 msk florsocker
Topping
1 ½ dl grädde
2-3 msk florsocker
50 g oreos
1. Mixa oreos till botten i en mixer tills du har smulor. Smält smöret och blanda det med smulorna. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant (ca 23-24 cm).
2. Vispa ihop cream cheese, florsocker och grädde till en ljus och fluffig smet (gärna med köksassisten). Bred ut cheesecakefyllning på över botten. Grovhacka en näve oreos (ca 50 g) och strö över cheesecakelagret. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter.
4. Vispa ihop äggulor med ½ dl grädde lite lätt. Vispa resten av grädden (2 dl) hårt (i en annan bunke), med elvisp.
6. Innan servering: Ta fram tårtan och vispa ihop grädde och florsocker till toppingen. Bred ut vispgrädden på toppen och strö över grovhackade oreos.