bambi

Falsk moussaka

Oj, va mycket snö det kom helt plötsligt! Igår när jag åkte hem så fick jag åka 70 km/h på motorvägen då det snöade och blåste så mycket. Jag som alltid vill skynda mig hem annars, men jag fick ta det lugnt.

Jag har massor med nya goda recept åt er. Jag måste bara hinna redigera alla foton och skriva ihop recepten. Det är svårt att hinna med nu när det börjar bli mer på jobbet. Vårterminen är alltid lite stressigare på IB-programmet, för det är då allt börja dra ihop sig mot deras slutprov och alla inlämningar.

Men jag tänkte att nu måste jag ändå ta och blogga och bjuda er på ett riktigt kanonrecept. Detta blev en storfavorit här hemma – hos alla! Detta är då falsk moussaka, för ”riktig” moussaka ska ju innehålla aubergine. Det är bara det att barn, i alla fall mina barn, inte alltid gillar aubergine. Så denna falska moussaka innehåller inte aubergine. Barnen var först lite skeptiska till denna ”nya” maträtt, men jag förklarade att det var lite som lasagne men med potatis istället för pasta. Men efter det att dom smakade det så älskade dom det. Jag med! Jag åt denna som matlåda på lunchen två dagar och jag brukar inte gilla att äta samma maträtt dag efter dag, men denna var bara så god!

 

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
½ dl chilisås
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 tsk socker
Salt och peppar

Bechamelsås:
2 klickar smör
4 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl grädde
3 dl riven ost
2 krm muskot
Salt och peppar

800 g potatis
2 dl riven ost

1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Hacka rödlök fint. Stek den tillsammans med köttfärsen i en djup panna.
3. Pressa ner vitlöken. Häll sedan i chilisås, vatten, kalvfond, socker och krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra ihop under tiden.
4. Skala potatisen och skiva den tunt.
5. Smält två stora klickar med smör i en kastrull. Vispa sen ner mjöl och häll på mjölken under vispning. Om det blir klumpar kan du använda en stavmixer och mixa såsen slät.
6. Häll på grädden, muskot och salt och peppar. Låt såsen sjuda medans du vispar, tills den tjocknar. När det har tjocknat, ta den från värmen och ha i riven ost. Vispa ihop tills osten har smält helt och hållet.
7. Ha i lite av bechamelsåsen i botten av en gratängform. Lägg sedan på ett lager med potatis, som du sen toppar med köttfärssåsen. Fortsätt sedan med ett till lager bechamelsås, potatis och köttfärs. Fortsätt så tills du har fyllt formen, avsluta gärna med bechamelsås på toppen. Strö över riven ost.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.