bambi

Krämig vit choklad cheesecake med kolatopping
Här kommer en riktigt ljuvlig cheesecake med mascarpone och vit choklad, toppad med ett lager kola. Den blir extremt krämig och är helt ljuvlig. Jag önskar verkligen att ni kunde smaka på den genom rutan för den kanske ser rätt ”enkel” ut men den smakar verkligen helt fantastiskt. När jag bjöd gästerna på denna så var det flera som tog flera bitar för att den var så god! Servera den tillsammans med sommarens bär för att få till en syrlig kontrast.
 
 

Botten
200 g digestivekex
75 g smör

Cheesecake
100 g vit choklad
400 g mascarpone
250 g kesella
3/4 dl strösocker
3 st ägg

Kolatopping
1 dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
50 g smör

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Smula sönder digestivekex i en mixer eller slå sönder dom i en påse (använd gärna dubbla påsar då). Smält smöret till botten och blanda med smulorna. Tryck ut i en rund form med löstagbar botten, se till att du även täcker sidorna.
3. Grädda botten i 10 minuter mitt i ugnen. Ta ut och låt svalna.
4. Sänk temperaturen på ugnen till 150 grader.
5. Smält den vita chokladen försiktigt i micro (med 30 sekunders intervaller och rör om mellan varje intervall).
6. Vispa ihop mascarpone / philadelphiaost, socker och kesella. Rör ner den smälta chokladen och äggen. Blanda väl och försök att vispa bort eventuella klumpar.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Stäng då av värmen men låt cheesecaken stå kvar i ugnen med luckan lite på glänt tills ugnen har svalnat.
8. Kolasås: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka till 120°C, ca 10-15 minuter eller tills blandningen börjar tjockna och får en vacker gyllenbrun färg.
9. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt smöret och rör tills det har smält helt. Låt svalna lite och häll sedan ut ovanpå cheesecaken. Låt cheesecaken sen stå i kylskåpet 1-2 timmar innan servering.