bambi

Att ta ställning som förälder
Det kommer hela tiden nya frågor som man ska ta ställning till som förälder. När jag tipsade om gratis barnmat från Nestlé så kom det flera kommentarer om att Nestlé inte använde så snälla försäljningsmetoder i tredje världen. Jag blev ganska förskräckt när jag läste detta och så ställs jag inför dilemmat: "Ska jag bojkotta maten som min son älskar och som vi alltid brukar köpa?".  Så jag köpte några burkar Hipp och Semper... hoppas att Zack gillar dom lika mycket som Nestlé... men hur vet jag att dom har så mycket bättre moralisk tänk? Ska man behöva efterforska om varje produkt man köper??

Man får väl göra så gott man kan... nu vet jag lite mer om Nestlés metoder, så då kan jag göra något åt saken... men annars så går det inte att kolla upp varenda liten produkt man använder.



Ett annat dilemma är detta med tv-tittande. Egentligen så skulle jag vilja följa rekommendationerna att barn inte ska se på tv före 1 års ålder, men Zack tittar en liten stund med mig varje dag. Ibland känner jag mig som en dålig förälder när jag sitter där, men samtidigt så är det en väldigt avkopplande stund. Zack älskar tv:n (speciellt reklam) så han sitter snällt och tittar lite medans han leker med sina leksaker på golvet och jag kan sitta i en skön fåtölj och koppla av med en kopp te. Jag tycker att tv är fruktansvärt avkopplande, man behöver inte tänka... man kan bara sitta och koppla av. Så jag unnar mig den stunden varje dag, trots att jag känner mig som en dålig förälder.



Nu när vi fick vår nya barnvagn så tänkte jag på en till sak som man ska ta ställning till som förälder... nämligen om barnet ska sitta framåtvänd eller bakåtvänd i vagnen. Här har jag faktiskt lite läskigt starka åsikter... för jag känner att det är jätteviktigt att Zack är vänd mot mig. Jag vill att han ska kunna titta på mig och se att allt är okej. Om det kommer en polisbil med blåljus farandes förbi så kan han titta på mig för att checka läget och se att det är inget farligt.

Jag tror att det är jätteviktigt för att barnen ska känna sig trygga ute att dom kan se och läsa av förälderns reaktioner när man är ute tillsammans. Så jag blir faktiskt lite sur när jag ser små små bebisar som sitter framåtvända i sina barnvagnar... jag brukar kasta lite sura blickar på dom föräldrarna (hihi.... fånigt jag vet... men jag känner rätt så starkt för detta).


Vad säger ni om dessa tre ställningstaganden? Ska man bry sig om vilket företag man köper barnmaten ifrån? Ska man undvika tv-tittande? Hur känner du inför detta med framåtvänd vs. bakåtvänd??
#1 - Linda

Det är svårt och snårigt att vilja leva i enlighet med goda värderingar, visste ni att Nestlé är huvudägare i exempelvis Bodyshop ( som ju kopplas ihop med fairtrade ) och Loreál ? De äger även hemglass, mövenpick, After eight , zoegas....och mycket mer! en av världes största livsmedelsjättar!Svårt att göra rätt i alla led alltså!!

#2 - Josephine

Jag kommer vända min dotter framåt vid ungefär 1 års ålder. Man får väl känna av om barnet är redo eller ej. Dock tror inte jag att något barn är redo vid tex 6 månaders ålder. Man märker nog när det är dags, om man nu måste vända han/henne framåt överhuvudtaget?

#3 - 3barnsmamma

Underbart! Äntligen någon annan som låter sitt barn få trygghet hela tiden och åka vagn så den ser sin förälder hela tiden!

Vad missar de? Jo att se sakerna på det sätt vi ser dem! De kan se bilen etc, efter vi sett dem. Det finns barn som är jättekrångliga och vill sitta framåtvända, visst, de behöver det säkert. Men de som lägger sina bebisar framåtvända och helt enkelt bara vänder för att de tänker att "nu får xx se så mycket mer- mycket roligare för xx"- tycker jag är helt ute och cyklar. Men det är min åsikt.



Men- bvc har faktiskt en rekommendation kring detta. Intressant att så få verkar följa den trots att man följer allt annat de säger typ "börja med smakportioner då och då, sova på rygg osv osv...och vi skaffar supersäkra bilstolar, ekologisk mat, special madrasser som ger larm om de har får andningsuppehåll osv osv. Vad är allra allra viktigast- t.ex.ekologisk mat eller trygghet? Måste jag välja så säger jag trygghet! (annars båda två såklart!)



Usch- nu sticker jag ut hakan lite -men jag blir så ledsen när jag möter bebisar som sitter/ligger och tittar rakt fram (bebisar: värre: de ser ju bara himlen, träd, förbipasserande som är nära, någon nära på bussen: okänd person-ingen trygg och säker person alls- i deras värld)och mammor/pappor som går och snackar med andra och inte ens tittar om deras små verkar trivas...eller sitter på fik och snackar med kompisar och vagnen står vänd utåt, från mamma/pappa och bordet...



Och glöm inte: det finns faktiskt inget som säger att man måste vända överhuvudtaget.

#4 - Jessica

När sonen åt barnmatsburkar brydde jag mig faktiskt inte så mkt om vilket märke han åt utan blandade friskt för att få en så varierande matsedel som möjligt.



Min son var väldigt intresserad av reklamen ett tag, men det gick över ganska snabbt och än så länge bryr han sig inte om och är inte intresserad av att se ngt på TV. Varken barnprogram, reklam eller annat.



Jag valde att ha sonen mot mig så länge som möjligt, både han och jag trivdes med att ha ögonkontakt när vi "pratade". Nu är sonen 19 månander och har fått en ny vagn, Brio Race, den går inte att använda åt både hållen så nu sitter sonen framåtvänd och är helnöjd med det!



Tror inte han förstod vad han "missade" förrän nu när en helt ny värld visades sig för honom och han ser så mkt mer. Sitter där och "kör" min sin ratt (vi köpte till en ratt då han älskar allt som rullar) och pratar med både mig och förbipasserande.



Jag tror han är jättenöjd! Det viktigaste är väl att vända barnet om när det känns rätt för en själv och barnet, och inte när "alla andra" gör det.

#5 - Noretstar

Hej!

Jag har skrivit ett inlägg om Nestlé på min blogg, mer fakta men även egna funderingar, titta gärna in!



Vad gäller TV, så tror jag inte att du behöver ha dåligt samvete för det, alla behöver ju koppla av då och då. Och det skadar inte Zack om han sitter och leker med sina leksaker när teven är på, han tittar ju inte hela tiden utan då och då antar jag?

#6 - nina

Ang barnmaten så tycker jag man bör undvika att köpa märken där man vet att folk far illa vid tillverkningen, på samma sätt när det gäller kläder m.m. Personligen är jag inte så duktig på at hålla mig uppdaterad vilka märken man bör undvika. VIll bli bättre på det.



Tv tittande undviker vi helt å håller med Ville och kommer göra så upp till han är två. När han får se tv´n glömmer han tid och rum och liksom fastnar helt.



Jag har själv en barnvagn som nu när är sittdelen är i är framåtvänd. Jag är nöjd med den och det tror jag Ville oxå är. Han gillar att vara i vagnen och jag upplever min son som trygg. Han har aldrig visat tecken på rädsla när det kommer bilar eller flygplan eller vad som, annars när han blir rädd så ser man det tydligt. Naturligtvis kollar till honom, ofta och pratar med honom.

#7 - Lady Dahmer ...::Confessions of a Neurotic Attentionwhore::...

jag är helt rabiat när det gäller framåtvänd/bakåtvänd. Enligt mig ska ungen ALDRIG vändas framåt oavsett om den är 2 eller 5 år. Kontakt med föräldern är A och O för en gruntrygghet. Iallafall är det vad JAG tror.



När det gäller mat och andra produkter så är det ju omöjligt att forska om allt, men om/när man blir medveten så kan man utifrån det ta ett beslut. Man kan ju inte göra allt heller.



ang. tv'n så hade jag starka åsikter INNAN jag fick barn. Nu vet jag ju att man får ta de stunder som finns till avkoppling. Däremot tror jag på kontrollerat tv-tittande. Sätt inte ungarna framför våldstv osv.

#8 - Angelica

Jag har ju inte barn än, "bara" ca4 veckor kvar=)

Så det där med vagn vet jag inte hur jag kommer göra, det blir nog utifrån vad mitt barn har för intresse av det som sker runtom och så...



Men det med barnmaten... så j*vla svår fråga!! För jag har nämligen aldrig "forskat" om någonting om min mat, så vem är jag som moraltant att börja forska om barnmaten.

För tyvärr är det ju så att väskor jag köper är antagligen tillverkade av en 5åring, frukten är plockad av föräldralösa barn, mina möbler är målade av utnyttjade kvinnor etc etc... kankse, kanske inte... vad vet jag?

Dålig stil jag vet, men jag har inte "tid" att forska om allt jag äter, använder och köper.



Och det med tv:n...

Jag tror inte att ditt barn tar skada av en stund framför tv:n i din famn. Men jag tycker att det är fel att lämna ett barn vid tv:n som någon barnvakt när barn är små.





Bra frågeställningar och det kommer nog få mig att tänka lite extra på vissa saker i framtiden!! =)

#9 - Eva

Såhär säger Nestlé, många företag har gamla synder.

http://www.babymilk.nestle.com/

#10 - Lena -Chokladmamman

När det gäller Nestlé "måste" vi köpa det märke på gröt/välling just nu eftersom det knappt finns något alternativ då sonen är mjölkproteinallergiker.



Gällande tv-tittande är jag väldigt strikt med att han inte får titta.



Åka baklänges i vagnen kommer han också få göra länge, MEN vi har köpt en sulky att ta med när vi åker och shoppar m.m. och i den kan man bara sitta framlänges. Så då kommer han tyvär sitta framåt men han börjar ju bli relativt stor och kommer inte använda den särskilt ofta.

#11 - Karin (Albins mamma)

Jag håller med dig. Jag ger Albin barnmat av olika sorter, så länge det inte är bevisat att den är farlig eller så, så spelar det ingen större roll.



Angående tv-tittandet så är det ganska svårt att hålla sig ifrån. Men där tror jag bara det handlar om "lagom mängd". Alltså att det kanske inte ska vara allt för mycket. Men litegrann tror jag inte skadar. Det beror väl även lite på vad det är på teven.



Och när det gäller vagnen så håller jag fullständigt med dig. Jag vill också alltid ha Albin vänd mot mig. Så att både han och jag kan se varandra. Jag tror att det ger trygghet för båda...

#12 - mammagladh

Vad det gäller vagn så har jag ännu aldirg vänt mina barn framåt, jag gillar att ha kontakten med dem. Barnmat, hmm, jag aldrig läst på om de olika märkenas metoder, har köpt det som verkar gott. Plus att jag har gjort mycket barnmat själv. Numera är barnen för stora för barnmatsburkar, dom äter samma sak som oss och de har de gjort från ca 9 mån ålder.

TV, också knepigt.Alltid något jag undvikit... Fast det är svårt när det blir dagis. I vårt fall så är barnen nästan utbölingar ifall de inte vet vem Blixten Mcqueen eller spindelmannen är.

Lärorika program för barn ska vara program som innehåller mycket upprepningar tex Teletubbies, nu menar jag främst språkutveckling :-)

Språkutveckling ligger mig varmt om hjärtat tack vare sonens hörselnedsättning.



Barvakts dilemma i bloggen, välkommen.



http://mammagladh.blogg.se

#13 - laila

jag ger helst var bebis ekologisk barnmat. men nu ater han oftast med oss sa da blir det inte lika nyttig mat.

jag koper helst bara sant som jag vet var det kommer ifran och sa, men det gar ju inte alltid.



ibland far han sitta framatvand men oftast bakatvand, mot mig. tycker det ar viktigt att jag finns inom synhall.



tn:n ar nastan alltid pa har hemma men bebisen sitter inte ofta och tittar utan han gor annat, det ar bara ibland han stannar upp och tittar pa tv:n nara sekunder eller minuter. men jag tycker inte det ar bra direkt.

jag ar valdigt noga med att min 4 ariga son inte far se pa vissa barnprogram och vald. tom nyheterna far vi se pa nar han har lagt sig fast min man tycker jag ar lojlig.



igarkvall sa gick vi pa bio och sag en jatte laskig film. och satt det nara kvinnor bakom oss med en liten bebis pa nara manader. det tyckte bade jag och min man var jatte hemskt for filmen var jatte otack att se och hora och bebisen satt dar och sag hela filmen. vi kunde inte koncentrera oss och vande oss hela tiden for att se hur bebisen reagerade.

ville verkligen saga at bebisen mamma men kannde att hon kommer val gora precis som hon vill i fortsattningen. synd bara.

#14 - Sofie

Angående vagn-åkande så hade jag som många andra tänkt att min son skulle sitta vänd mot mig åtminstone första året. MEN, han totalvägrar numera (9 månader gammal) att åka vagn om han inte får sitta framåtvänd. Så då låter jag honom givetvis göra det. Alla barn är ju olika.



TV tittar vi inte så mycket på hemma hos oss, men det är heller ingenting som vi förbjudit. De gånger vi tittar på TV är det ren avkoppling och ofta somnar både jag och sonen gott till ljudet av TV:n.