
Helt gudomligt god! Den påminde väldigt mycket om Chokladfabrikens moussetårtor, alltså kändes den väldigt "proffsig". Jag skulle kunna äta den även när jag inte kör LCHF, så god var den! Men får jag verkligen äta hur mycket jag vill av denna när jag kör LCHF?? Det skulle vara för bra för att vara sant.... fast jag är lite orolig över att mitt sockerberoende ska vakna till liv igen om jag äter för mycket av denna!
150 g hackade nötter (jag använde mitt "nötmjöl")
50 g smör
4 ägg
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
300 g choklad (70-85% kakao)
1 msk vaniljpulver (jag använde vaniljsocker... det är kanske lite aja baja...)
Socker motsvarande 3-5 msk, för den som vill (jag använde inte socker/sötningsmedel och den blev jättegod ändå!)
Lägg bakplåtspapper i botten av en ugnsäkerform (jag använde en sån där man kan lossa kanten). Blanda nötterna med smält smör och fördela på botten av formen. Grädda i 225 grader tills den har fått en gyllenbrun yta. Dela gulorna från vitorna och vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden hårt i en skål för sig och vispa till sist gulorna tillsammans med osten, vaniljen och ev. socker i en annan skål. Smält chokladen i vattenbad eller micro. Blanda chokladen med hälften av grädden. Vänd ner resten av grädden, ägg- och ostblandningen och slutligen äggvitorna i smeten. Var försiktig när du blandar i allt, att du inte rör för mycket för att bibehålla luftigheten. Häll chokladsmeten över nötbotten och ställ i kylen över natten!
Receptet är hämtad ur Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok