bambi

Saffransbullar med vaniljkräm
Om man tycker att vanliga saffransbullar kan vara lite torra så måste man prova dessa istället! Dom är allt annat än torra med god vaniljkräm i mitten.

Jag använde samma recept till vaniljkrämen till mina Kanelbullar i långpanna, för att jag tyckte den blev så otroligt god och bra! Jag bakade dessa i början av veckan så att jag skulle ha med mig lite gott till sjukhuset! Mums!



ca 18 st.

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl



1. Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
2. Gör vaniljkrämen så länge (medans saffransmjölken svalnar).
3. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp.
4. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget.
5. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
6. Forma degen till ca 18 bullar på 2 plåtar. Låt jäsa 45-60 minuter under bakhandduk.
7. Lägg över vaniljkrämen i en spritspåse med lång spets. Gör ett hål i varje bulle med fingret och spruta i en stor klick vaniljkräm i varje bulle. Vik över en flärp av degen för att täcka hålet och vänd sedan på bullen så att flärpen hamnar på undersidan.
8. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna något.
9. Smält lite smör i en djup tallrik i micron och pensla på bullarna. Doppa i socker!

Vaniljkräm
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

1. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.
2. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.
3. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.

P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av dessa underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

#1 - Ewa

Åh så gott! Jag gör oftast med vit choklad, det är min favorit. Men nu blir jag så sugen på de här också :). Det blir många och långa promenader efter jul ;)



Kram till dig och hoppas att du mår bra trots att du är instängd just nu. Och tack för alla bra tips som du ger.

#2 - Tina

Ser jättemumsigt ut!! Kramar

#3 - emma och therese

de ser jätte goda ut

#4 - Anonym

de ser jätte goda ut

#5 - Linda

Du och dina recept! Älskar dem! Sluta aldrig!

#6 - musse

åååh va gott :D

#7 - teSz

Oj, det där lät ju inte lite gott!

#8 - Anonym

Det där ser mycket gott ut! Tack för att du delar med dig!

#9 - pappa K

Ser väldigt, väldigt gott ut. Ser också väldigt, väldigt ut som något jag absolut inte alls ska ge mig på att göra!!



Fick dumryck och skulle baka en annan sorts saffransbullar härom veckan. Det kostade betydligt mer än de smakade kan jag säga. Blev inte jättegoda, tyckte dottern. Blev jättedyra, tyckte jag.



Men det är klart, ett nytt försök lägger ju grunden för ett nytt blogginlägg om vad jag INTE ska göra. Tack för inspirationen ;)

#10 - Kristin

Det ser gott ut! :)

#11 - Sofi

Ser väldigt goda ut.......

#12 - Anonym

Tackar så mycket! Ser otroligt goda ut! Läs gärna min historia.

Kram!

#13 - Julia

Åh vad smaskigt! Jag hade också tänkt baka idag. Vi får se hur det blir med den saken dock. Jag har en relativt nystartad blogg och idag gav jag bland annat ett tips på en egengjord sportdryck. Sugen på att kolla in och ge en kommentar? :)