bambi

Vår tids barnmisshandel?
Jag vet att många likställer barnfetma med barnmisshandel. Jag har flera vänner som har uttryckt sin avsky när dom ser överviktiga barn äta på t.ex. McDonalds eller äta godis på tunnelbanan.

Och visst verkar vi föräldrar vara så stressade att vi hellre köper snabbmat eller värmer färdiga köttbullar än står och lagar mat från grunden. Men kan man verkligen säga att vi "misshandlar" våra barn?

Alla verkar inte hålla med om att tillsatser och snabbmat är dåligt. Jan Börjesson debatterar i Aftonbladet att vi ska sluta hacka på snabbmaten och att laga maten från grunden är otidsenligt och snobbigt! Carola Magnusson håller inte med utan anser att barnen har RÄTT till vällagad och näringsrik mat!

Själv så anser jag att om man konsekvent ger barnen onyttig mat och man har insikten att detta är inte bra för mitt barn (t.ex. i fallet där mamman gav sin 5-månaders bebis hamburgare och strips, vem som helst måste fatta att det inte är bra!) så kan man nog likställa det med barnmisshandel eftersom man utsätter sitt barns hälsa för fara. Men om man då och då går med sitt barn till McDonalds så är det ingen fara (jag gör ju det själv!). Men precis som när det gäller barnens övriga hälsa så tycker jag att man som förälder måste hålla koll på vad barnen stoppar i sig och jag förstår inte hur man som förälder inte kan vilja sitt barns bästa?

Jag är väldigt nöjd och glad att vi har skaffat middagstjänsten som vi har (Framtidens Mat som den heter). För då får vi hem ekologisk och nyttig mat som vi sedan tillagar efter recepten dom skickar med. Det är alltid en massa sallad och grönsaker och Zack får i sig en varierande kost. Det är alltid en vegetarisk rätt, en husmanskost, en fisk och en medelhavskost. Så man kan faktiskt vara lat och tidsenlig och ändå ge sina barn nyttiga och varierad kost.
#1 - Tess

Bara man varierar kosten så tror inte jag det är farligt att ta med sitt barn på snabbmat någon gång ibland. Det får inte bli en sak som sker för ofta helt enkelt :-)

#2 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag tycker självklart att man ska kunna unna sina barn något onyttigt ibland, ett besök på mcd, en glass, lite lördagsgodis. Men jag har sett feta barn som är typ 2-3 år som sitter i vagn, dricker coca cola ur nappflaska och håller en stor fet kanelbulle i andra handen, de föräldrarna borde få hembesök av soc.

#3 - Frida

Svårt ämne det här... Men de flesta (?) vill sitt barn väl, vissa genom att avstå eller begränsa onyttig mat för sitt barn och andra genom att erbjuda det istället. Det sistnämnda är ju enbart pga okunskap, och det i sin tur kan leda till det vi kallar barnmisshandel...barnfetma.

#4 - Anonym

#5 - Mother, Married & Twenty

Lagom är som alltid bäst. Ingen tar skada av snabbmat eller halvfabrikat någon gång i bland men sker det varje dag då kan man börja snacka misshandel. För mig är det självklart att mitt barn ska få äta en varierad och bra kost i största möjliga mån, och jag förstår inte heller hur andra föräldrar inte kan tycka att det bara är en ren bagatell vad de föder upp barnet på.

#6 - Mother, Married & Twenty

* Förstår inte heller hur andra föräldrar KAN tycka att det bara är en ren bagatell vad de föder upp barnet på. Skulle det stå.

#7 - Filippa

självklart vårt ansvar som föräldrar att se till vad barnen får i sig för näring. Tycker det är fruktansvärt att vissa vuxna har så dålig näringslära(?)lathet(?) att de låter sina barn bli överviktiga. Ja det är vanvård, faktiskt. Och fetman bara ökar...vågar (?) orkar(?) föräldrarna inte stå emot lite gnäll när barnet skriker efter nåt sött? Undrar verkligen hur man kan låta det gå så lång att ens barns hälsa riskeras! För mig obegripligt...



Självklart ok att käka snabbmat nån gång då och då, "man kan äta allt men inte alltid"



#8 - Anna bantar snabbt

Att äta snabbmat vid enstaka tillfällen tycker jag är helt okej, men om det blir en vana tycker jag det är förjävligt. Barnmisshandel är ett vädigt grovt ord, men visst.



Barn måste ju lära sig äta sunt och det är föräldrars ansvar att se till att lära sina ungar det.

#9 - Sofie - Radhusmamman

Visst kan det kallas barnmisshandel vissa fall.



Det allra värsta fall av sådan mat-barnmisshandel jag hört talas om är en mamma (inte i Sverige) som gav sitt barn vaniljvisp i flaska istället för att amma. Barnet mådde vid läkarkontroll INTE bra och vägde vid 4 månaders ålder över 10 kg!!

Sånt för en att må illa.

#10 - Joakim

Håller i mångt och mycket med i det du skriver.



Fast en sak som jag inte förstår är när alla matdebattörer vill basunera ut sina egna matvanor och inköp och så även du. Tro det eller ej men debatten handlar inte om hur DINA matvanor, i ditt hem ser ut. Kan det vara som så att man gärna vill berätta för omvärlden hur duktig man är som tillagar mat från grunden? Visst gör gärna så men se inte ned på dem som väljer att leva ett annat liv för detta kallas elitism och snobbism.

#11 - Anna

är allt i den ekologiskt? :)